Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dajte pozor na falošné zbierky. Neprispievajte podvodníkom
Zdielať na

Dajte pozor na falošné zbierky. Neprispievajte podvodníkom

BRATISLAVA / Zdá sa, že Slováci sú veľmi dôverčiví. TV JOJ viackrát upozorňovala na falošné verejné zbierky v uliciach, ale ľudia v dobrej viere stále prispievajú a podpisujú sa na papiere s množstvom gramatických chýb.

"Najskôr sa tvária, že sú nepočujúci a potom, keď poviete o čo ide, tak začnú odrazu rozprávať. Väčšinou sú to Rumuni a začnú sa vám vyhrážať alebo pred vami utekajú," hovorí redaktor televízie JOJ, Juraj Hajdin, ktorý na takýchto podvodníkov natrafil. 

Muž bol značne nervózny a začal byť agresívny. Nakoniec z miesta rýchlym krokom odišiel. Na mestských políciách sa telefonáty o falošných zbierkach hromadia. Najviac ich je v Bratislave.

"Na takéto prípady nás upozorňujú telefonicky aj občania, akonáhle máme takéto upozornenie, je to najbližšou hliadkou riešené," vysvetľuje hovorca mestskej polície, Peter Pleva. 

Z dokumentov je jasné, že cudzinci si denne privyrobia desiatky eur. Ľudia im v dobrej viere prispievajú desať až dvadsať eur, no našiel sa aj taký, ktorý prispel päťdesiatkou.

"Moja najstaršia dcéra stála na zastávke a videla, že dôverčiví ľudia, starí, ktorí nemajú dostatok peňazí, normálne dali 20 eur. Za ten čas, čo čakala na električku, dali traja ľudia po 20 eur," opisuje situáciu Juraj Hajdin. 

"Nemajú na vykonávanie týchto činností povolenie, v tomto prípade porušujú všeobecné záväzné nariadenie, napríklad v mestskej časti Bratislava Staré mesto sa dopúšťajú priestupku a tento je možné riešiť na mieste v blokovom konaní pokutou až do výšky 33 eur," hovorí Pleva. 

Často sa však stane, že navonok predstieraný zdravotný hendikep sa ihneď stratí, keď ich chce skontrolovať polícia. Vtedy sa zázračne uzdravia a utečú. Na výsluchu preto doteraz skončilo ani nie 40 cudzincov, prevažne z Rumunska.

Mestská polícia má jasný odkaz. Pokiaľ natrafíte na ľudí, ktorí sa preukážu takýmto certifikátom a zbierajú v zbierke peniaze, tak ich ohláste polícii, alebo ich skrátka ignorujte.

Keď už ste presvedčení, že chcete prispieť do verejnej zbierky, mali by ste si to, či je legálna overiť.

"Overiť, či ide o platnú teda legálnu verejnú zbierku, si môžete na stránke www.minv.sk v sekcii verejná správa, kde si môže podľa názvu tejto verejnej zbierky overiť, či je legálna a či je na dobrú vec," povedal hovorca ministerstva vnútra, Peter Lazarov. 

V teréne si skontrolujte pokladničku, či je riadne označená - musí mať názov združenia alebo právnickej osoby, ktorá zbierku robí, musí byť na nej uvedené registračné číslo, názov orgánu, ktorý vydal povolenie na zbierku a musí na nej byť aj nápis verejná zbierka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy