Skoro jasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Prokuratúra eviduje takmer 80 prípadov extrémizmu za pol roka
Zdielať na

Prokuratúra eviduje takmer 80 prípadov extrémizmu za pol roka

BRATISLAVA / Úrad špeciálnej prokuratúry za prvý polrok eviduje takmer 80 trestných vecí, ktoré sa týkajú extrémizmu. V druhom štvrťroku sa orgány zamerali na sledovanie nenávistných prejavov na sociálnych sieťach.

Úrad špeciálnej prokuratúry sa touto agendou zaoberá od januára, teda po tom, ako sa zmenila legislatíva. Prejednávanie exrémistických trestných činov a rozhodovanie o nich prešlo z 54 okresných súdov priamo pod Špecializovaný trestný súd. 

Súčasťou agendy bol aj vznik elitnej Národnej jednotky boja proti terorizmu a extrémizmu, ktorá vznikla vo februári. Jednotka má vyše sto príslušníkov. Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová uviedla, že najčastejšie sa vyskytujúcim extrémistickým trestným činom je propagácia skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd.

Podľa štatistiky sa tento trestný čin vyskytol v takmer 40 prípadoch. Ide napríklad o nosenie oblečenia s fašistickými symbolmi na verejnosti, prezentácia fašistických symbolov na sociálnych sieťach či ide o verejne viditeľné tetovania s extrémistickými symbolmi.

Jednotka sleduje prejavy pravicového extrémizmu, prepojené väčšinou na nemecký nacizmus a obdobie Slovenského štátu a 2. svetovej vojny. V jednom prípade bolo vznesené obvinenie pre prejavy sympatií s tzv. ľavicovým extrémizmom. Podľa znalcov sú v tomto smere škodlivé predovšetkým myšlienky spojené s komunistickým totalitným režimom – presadzovanie triedneho boja a likvidácie tých spoločenských tried, ktoré nie sú týmto režimom preferované. 

Extrémizmus medzi mladými

Úrad špeciálnej prokuratúry v rámci problematiky extrémizmu riešil ako trestný čin výtržníctva s extrémistickým motívom aj prípad maloletého, iba 11 ročného chlapca. Ten fyzicky aj slovne napadol o dva roky mladšieho chlapca, ktorému nadával: „Ty skur..ná čierna huba, vyj....ný hov..cuc, p..a..“.

Vyšetrovateľ NAKA však rozhodol o odložení veci, vzhľadom na nízky vek chlapca. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy