Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Za útokom 11-ročného chlapca bol extrémistický motív
Zdielať na

Za útokom 11-ročného chlapca bol extrémistický motív

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Zhodil ho z preliezky na zem, zbil ho, kopal do hlavy a do brucha, pritom používal rasistické nadávky. Maloletý, iba 11 ročný chlapec, takto fyzicky aj slovne napadol o dva roky mladšieho chlapca. Pre nízky vek však nie je možné vyvodiť voči nemu trestnú zodpovednosť.

Prípad riešil Úrad špeciálnej prokuratúry v rámci problematiky extrémizmu ako trestný čin výtržníctva s extrémistickým motívom v prípade maloletého, iba 11 ročného chlapca. 

Maloletý páchateľ fyzicky napadol o dva roky mladšieho chlapca na detskom ihrisku. Zhodil ho z preliezky na zem, zbil ho, kopal ho do oblasti hlavy a brucha, a fyzický útok sprevádzal slovami: „Ty skur..ná čierna huba, vyj....ný hov..cuc, p..a..“. Poškodenému pritom spôsobil pomliaždenie brušnej dutiny.

Vyšetrovateľ NAKA rozhodol tento týždeň v súlade s Trestným poriadkom o odložení veci, nakoľko nie je v danej veci možné pre nízky vek páchateľa vyvodiť voči nemu trestnú zodpovednosť.

"Zmýšľanie a konanie mladistvých smerujúce k extrémizmu je potrebné podchytiť a reagovať naň už v počiatkoch socializácie mladistvých, teda v rámci školského procesu a výchovného prostredia, inak bude trestná činnosť extrémizmu narastať," zdôrazňuje sa v informácii Úradu špeciálnej prokuratúry.

Vzhľadom na vek páchateľa nebude Úrad špeciálnej prokuratúry k tejto veci poskytovať žiadne podrobnejšie informácie. Bude však dôsledne sledovať v rámci medzirezortnej komisie odborníkov riešenie tejto veci aj mimo trestnoprávnej roviny s cieľom zabrániť a predísť opakovaniu obdobných prípadov, dodala Tökölyová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy