Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Šikana medzi deťmi vďaka sociálnym sietiam rastie. Výsledok môže byť tragický
Zdielať na

Šikana medzi deťmi vďaka sociálnym sietiam rastie. Výsledok môže byť tragický

BRNO / Na internete sa objavilo video, ktoré pobúrilo tisíce rodičov. Školák s kamarátmi na ňom šikanuje mladšieho žiaka. Uráža jeho matku a vysmieva sa mu, že nemá mobil. Autor videa to robí pravdepodobne len preto, aby dostal lajky. Incident sa odohral v Brne.

Chlapec už v názve videa, ktoré zverejnil na youtube, vyzýva ľudí, aby mu nahrávku lajkovali. Keď dosiahne 15 lajkov, zverejní ďalšiu nahrávku. "Hej kámo, tvoja matka je taká tlstá, že keď si sadne na stovky, rozmení ich na koruny". Autor videonahrávky spolu s ďalšími komplicmi sa na šikanovaní bavia. Malému chlapcovi sa vysmievajú, že jeho mama nemá peniaze ani na papierový telefón.

Chlapec prosí, aby už prestal, no neúspešne. Dokonca na staršieho spolužiaka zo zúfalstva zaútočil. Redaktorovi TV JOJ sa podarilo spojiť s vedením školy v Brne, ktorú deti navštevujú. Riaditeľ povedal, že celý incident sa odohral až po vyučovaní v popoludňajších hodinách a pre vyriešenie problému spravil maximum.

"Hneď v sobotu som celú situáciu nahlásili polícií Českej republiky. Informoval som rodičov žiakov, rodičov žiaka, ktorý bol postihnutý. Informoval som starostu. Bohužiaľ, zlo sociálnych sietí ja neovplyvním, preto sme to nahlásili na polícií. Rieši to polícia, rieši to orgán starostlivosti o deti. Situáciu sme vysvetlili aj deťom a čakáme na riešenie polície," vyjadril sa riaditeľ školy, Ivo Zálešák. 

Odborník má na video jasný názor. "Aj oni chcú zažiť nejakých 5 minút slávy, ale neuvedomujú si to, že to je 5 minút ich tragédie nie ich slávy ale veľmi smutného príbehu o nich samých," hovorí psychológ Karol Kleinmann. 

Šikana medzi deťmi nie je ničím novým. Zákon o priestupkoch, ani trestný zákon, nepoznajú pojem šikana, no napriek tomu to môže napĺňať znaky z niektorých priestupkov alebo trestných činov. A tie sú sankcionované. "V tomto konkrétnom prípade však mám za to, že nedošlo k naplneniu žiadnej skutkovej podstaty trestných činov. Avšak podľa Slovenského práva by mohol byť tento skutok kvalifikovaný ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu, za čo by mu mohla byť uložená pokuta vo výške 33 eur. Na to aby mu pokuta mohla byť uložená musel by páchateľ tohto priestupku dovŕšiť 15 rokov," objasňuje právnik Boris Lintner.

Závažnejšie formy šikany môžu spĺňať znaky trestných činov. Ide napríklad o vydieranie, vyhrážanie alebo nátlak. Pri podozrení, že šikanovaním došlo k naplneniu skutkovej podstaty priestupkov alebo trestných činov je škola povinná to nahlásiť príslušnému policajnému zboru a aj orgánu sociálno právnej ochrane detí a kurately. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy