Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Medvedicu Inge zastrelili. Mláďatá sú v Bojniciach
Zdielať na

Medvedicu Inge zastrelili. Mláďatá sú v Bojniciach

LIPTOVSKÁ KOKAVA / Medvedica Inge sa opäť vrátila na miesto, kde sa rozišla jej cesta s mláďatami. Medvedicu museli zastreliť.

Medvedica Inga sa v noci opäť objavila pri dedine. Špeciálna jednotka ju odstrelila. Mláďatká, ktoré tak veľmi hľadala sa nachádzajú v Bojnickej zoologickej záhrade.

Podľa informácií TV JOJ sa medvedica zdržiavala v blízkosti školy. Po príchode zásahovej jednotky okolie uzavreli a nepustili tam dedinčanov. Najskôr padli výstražné výstrely,. Po tom, ako mala medvedica zaútočiť na jedného z členov tímu padol aj výstrel, ktorý ju zabil.

Rozhodnutie strieľať však neprišlo hneď. Medvedica chodila do blízkosti ľudí už minulý rok, a to napriek tomu, že ju uspali a umiestnili hlbšie do lesa. Najväčší problém bol v tom, že sa samica, ktorá postupne strácala plachosť, stala matkou. "Najnebezpečnejší medveď je medvedica, ktorá má mladé. Ten materinský cit je tak silný, že pri akomkoľvek potenciálnom nebezpečenstve útočí a nikdy sa to nekončí pohrozením. Vždy sa to končí útokom," tvrdí Milan Boroš.  

Telo medvedice previezli do Banskej Bystrice. Dedinčania, ktorých oddelenie medvedice od mláďat rozhnevalo, sú rozhorčení. Medvedica im totiž prirástla k srdcu. Jej mladé sa nachádzajú v Bojnickej zoologickej záhrade. Po uplynutí karanténneho obdobia ich prevezú do medvedieho parku v Maďarsku. 

"Po dlhých týždňoch hľadania riešenia, ako vrátiť tatranskú medvedicu do prírody, po neustálom monitorovaní a plašení bolo včera, žiaľ, nevyhnutné pristúpiť ku krajnému riešeniu,“ uviedol vo svojom stanovisku generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR Milan Boroš. Medvedica sa totiž pri snahe odplašiť ju z intravilánu obce obrátila proti prítomným ochranárom, poľovníkom a polícii. "Poľovníci museli zasiahnuť na priamy pokyn polície,“ vysvetlil.

Kontajnerové medvede

Z medvedíkov by mohli vyrásť ďalšie kontajnerové medvede, preto sa ochranári rozhodli umiestniť ich do medvedieho parku v Maďarsku. "Medvieďatá by dostali druhú šancu, žiť vo voľnej prírode, lebo im to už nemal, kto ukázať," povedal Ivan Boroš, generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody. Práve preto sa medvedica vracala na miesto, kde sa jej cesta s mláďatami rozišla. 

Mláďatá medvedice, ktoré od nej v stredu oddelili, sú podľa jeho slov v primeranom stave v Bardejove. Čaká ich presun do veľkého národného parku v Maďarsku. Vďaka tomu si podľa neho odvyknú od prítomnosti človeka a život prežijú vo svojom prirodzenom prostredí.

Viac zodpovednosti ľudí

Ruku k tomuto smutnému dielu podľa ŠOP SR priložili aj ľudia. Umožnili jej i mláďatám veľmi ľahký prístup ku kvalitnej potrave, na ktorý si zvykli.  

"Osud takzvanej kontajnerovej medvedice Ingy by mohol slúžiť ako apel na zodpovednejšie sa správanie obyvateľov, hotelierov, prevádzkovateľov reštaurácií v danom regióne. Je nesmierne dôležité zaisťovať kontajnery so zvyškami potravín pred medveďmi a nedávať im dôvod zvykať si na prítomnosť človeka,“ vyhlásil generálny riaditeľ ŠOP SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy