Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Smutný medvedí príbeh. Medvedica Inga prišla o mláďatá
Zdielať na

Smutný medvedí príbeh. Medvedica Inga prišla o mláďatá

LIPTOVSKÁ KOKAVA / Príbeh medvedice Ingy nemá šťastné pokračovanie. V stredu dostala narkotizačnú strelu, aby ju bezpečne previezli do lesa. Mláďatá jej ale odobrali do karantény a zrejme ich presťahujú do Maďarska. Viacerí Liptáci sa hnevajú, že prišla o svoje medvieďatá. Zúfalé zviera sa ešte v noci vrátilo z lesa a po celej Liptovskej Kokave hľadalo svoje mláďatá. V dedine zavládol strach. Medvedica sa vraj objavila v sade neďaleko obecného úradu.

Ešte v utorok sa prechádzala s rodinou po dedine. Neskôr sa ich cesty rozišli. Medvedicu odviezli do prírody a mláďatá do karantény. "Predpoklad je, že sa môže vrátiť, lebo so svojimi mladými sa práve tu rozišla," uviedol starosta Liptovskej Kokavy Július Porubän.

O pár hodín sa medvedice do dediny vrátila. "Zhruba za šesť hodín bola späť," dodal starosta. Medvedica prišla do dediny už v noci. Dopoludnie strávila v sade.

Správanie medvedice sa podľa Liptákov dá vysvetliť. Okolo dediny sa potuluje veľa medvedích samcov, ktorí by vedeli byť k mláďatám krutí. "Ona už nemala miesto. Ona sa preto sťahuje dole, lebo si chráni mladé. On je starý jedinec, ktorý sa chce páriť. Potrebuje mladé zabiť, aby ostala rujná," uviedol Richard Šopor z Dobrovoľného hasičského zboru Liptovská Kokava.

Zámer ochranárov bol jasný. Medvediu rodinku znova vrátiť do lesov, ale nastal problém. "Po našej enormnej snahe, nenašli sme revír, ktorý by ich bol ochotný zobrať.Boli sme postavení do tej situácie, že tú medvedicu odchytiť a dať do tej istej lokality, kde už odvezená bola," uviedol Ivan Boroš, generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody (ŠOP)

Konali teda inak. "Tým, že sme jej medvieďatá odobrali, dali sme jej šancu, aby mala šancu sa v tom priestore pohybovať, nájsť svoj domovský okrsok a zapojiť sa ku tej populácii medveďov," dodal Boroš.

Z medvedíkov by mohli vyrásť ďalšie kontajnerove medvede, preto sa ochranári rozhodli umiestniť ich do medvedieho parku v Maďarsku. "Medvieďatá by dostali druhú šancu, žiť vo voľnej prírode, lebo im to už nemal, kto ukázať," dodal Boroš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy