Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Budúcnosť tankovania? Do Európy prichádza benzín z odpadkov
Zdielať na

Budúcnosť tankovania? Do Európy prichádza benzín z odpadkov

SLOVENSKO / Kanaďania prišli s revolučným nápadom, ktorý možno vyčistí Európu. Začali totiž vyrábať palivá do áut z nerecyklovateľného odpadu. A technológia už smeruje aj do Európskej únie. Testovací závod má vyrásť v Holandskom Rotterdame. Ciele ohľadne recyklácie sú totiž vysoké.

"V smernici o odpadoch sú zavedené recyklačné ciele, ktoré by sa mali dosiahnuť do roku 2020. V prípade odpadu z domácností je to až 50%." uviedla Ingrid Ludviková zo zastúpenia EK na Slovensku.

Množstvo odpadu sa totiž zrecyklovať nedá. Ale špeciálnym chemickým procesom sa z neho dá vyrobiť palivo. Technológia je už na svete

Ako to funguje

"Z plastov sa dokáže stať palivo buď že sa plasty priamo spália, čo je veľmi zložité, lebo to zle horí. Lepšie je ten plast zahriať na teplotu asi 500 stupňov, on sa naspäť rozloží na kvapalné zložky a tie už sú použiteľné ako palivo," vysvetlil proces chemik Ladislav Štibrányi.

A cena takéhoto paliva nás ani nebude stáť o nič viac, ako v súčasnosti platíme za pohonné hmoty. Pretože z plastov sa vyrába prímes do súčasných palív.

Ďalšie použitie

Z obyčajného igelitového vrecúška sa vyrobí približne pol deci kvapaliny, ktorá sa dá potom spáliť. Pre odvetvie dopravy sa tým vytvoria nové pohonné látky, ktoré budú produkovať oveľa menej emisií.

Ale to nie je všetko, čo sa dá z odpadkov opäť vyrábať. Napríklad iba na Slovensku sa ročne vypije 200 miliónov pollitroviek s nápojmi. A práve z týchto obalov sa dajú vyrobiť špeciálne vlákna.

Súvisiace články