Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Trump nepustil na tlačovku do Bieleho domu významné médiá
Zdielať na

Trump nepustil na tlačovku do Bieleho domu významné médiá

WASHINGTON D.C. / Biely dom nepustil na piatkovú tlačovú besedu zamestnancov niektorých hlavných amerických a svetových médií. Medzi novinármi, ktorým bola bez udania dôvodu odmietnutá účasť na brífingu, boli spravodajcovia denníkov New York Times, Los Angeles Times, Daily Mail, televíznych staníc CNN a BBC či spravodajských serverov Politico a BuzzFeed.

Tlačová agentúra The Associated Press reagovala na krok hovorcu Bieleho domu Seana Spicera tým, že sa na spomínanej tlačovej besede nezúčastnila dobrovoľne. Podobne postupovali aj magazín Time a denník USA Today.

Hlavný stratég

"Agentúra AP je presvedčená, že verejnosť by mala mať prístup k prezidentovi natoľko, ako to je len možné," píše sa vo vyhlásení riaditeľky AP pre vzťahy s médiami Lauren Easton.

Na stretnutie s hovorcom Spicerom mohli novinári z televízií ABC, Fox News, tlačovej agentúry Reuters a denníka Washington Times. Pozvanie na piatkový brífing v Bielom dome mal tiež krajne pravicový a konšpiračný internetový magazín Breitbart News. Zakladateľ tohto média Steve Bannon je dnes hlavným stratégom prezidenta Donalda Trumpa. Na otázku, prečo boli niektorí vylúčení, Spicer odpovedal, že to bolo jeho rozhodnutie.

​Šéf kancelárie BBC vo Washingtone Paul Danahar uviedol, že zástupca BBC sa na tlačových besedách v Bielom dome zúčastňuje denne. Vysvetlenie tejto situácie zatiaľ nemajú. Výkonný riaditeľ denníka New York Times Dean Baquet povedal, že takéto vylúčenie z brífingu zažili prvýkrát v histórii novín.

Incident sa stal niekoľko hodín po tom, ako hlava štátu Trump počas svojho piatkového vystúpenia na výročnom fóre konzervatívcov v štáte Maryland znova útočila na americké médiá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy