Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenských cukrovkárov budú liečiť neregistrovaným liekom z Kuby
Zdielať na

Slovenských cukrovkárov budú liečiť neregistrovaným liekom z Kuby

Ministerstvo zdravotníctva chce slovenských pacientov s cukrovkou liečiť novým, v Európe neregistrovaným liekom. Chystáme sa ho dovážať z Kuby. V susedných krajinách s ním nemajú žiadne skúsenosti, no slovenskí pacienti by sa k liečbe mali dostať už o niekoľko dní.

Až 4000 pacientov na Slovensku prišlo v dôsledku cukrovky  o nohu. Lekári chcú amputáciám predchádzať a preto chcú vyskúšať nový kubánsky liek, ktorý však u nás, ani nikde v Európe, zatiaľ nemá registráciu. "Tento liek prišiel režimom, ktorý je podobný špeciálnemu dovozu, takže nie je potrebná registrácia ani kategorizácia," vysvetľuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva. Pacienti sa ním  liečia v 23 krajinách Južnej a Strednej Ameriky, a napríklad aj v Rusku a Turecku.

To, že liek nie je registrovaný v Európe ani v USA, naši odborníci nevidia ako prekážku. Docent Emil Martinka, ktorý na Kube bol, aby sa s novým liekom Heberprot zoznámil, ho považuje za prínos najmä pre pacientov, ktorých ohrozuje amputácia. "U určitej časti pacientov by určite bolo vhodné tento liek vyskúšať, pretože pacient s diabetickou nohou je z pohľadu prognózy porovnateľný s pacientom s onko ochorením," obhajuje liek docent Martinka, primár diabetologického oddelenia NEDÚ.
Toto nie je ojedinelý prípad. Lekári u nás často pacientom aplikujú lieky, ktoré u nás nie sú registrované a prúdia k nám špeciálnym dovozom. Súhlas na ich dovoz dáva ministerstvo zdravotníctva. Výsledky liečby diabetickej nohy liekom Heberprot v zahraničí sú dobré a slovenskí pacienti sa vraj nemajú čoho obávať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy