Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenskí vedci môžu zmeniť svet. S ich vynálezom by mohla veľryba ešte žiť
Zdielať na

Slovenskí vedci môžu zmeniť svet. S ich vynálezom by mohla veľryba ešte žiť

SLOVENSKO / Slovenskí vedci vyvinuli nový druh plastu, vďaka ktorému sa napríklad nešťastné "igelitky", rozložia na neškodné látky. Nákupné tašky z nového plastu by tak už nemuseli byť príčinou úmrtia a trápenia mnohých morských živočíchov.

Veľryba, ktorú zachytila nórska pobrežná hliadka, bola príliš vyslabnutá a podvýživená. Smrť bola pre ňu vykúpením a pitva poskytla aj odpoveď prečo. "V žalúdku mala okolo 30 plastových tašiek, obalov a rôznych plastov, ktoré zhltla," opísal nález Terje Lislevand, zoológ z Univerzity v Bergene. Milovníci zvierat z celého sveta okamžite vyzývali obyvateľov k tomu, aby pri nákupoch namiesto plastových tašiek uprednostnili papierové papierové. Ak by sa aj takzvané igelitky zamenili za papierové, veľmi to nepomôže, keďže ľudia bežne vyhadzujú smeti v plastových vreciach. Tie potom v mnohých krajinách putujú do riek a morí, kde vytvárajú obrovské plastové ostrovy a spôsobujú utrpenie i smrť živočíchov.

Ľudí prevychovať tak rýchlo nemožno, preto je nádej v zmene materiálu, z ktorého sa tašky vyrábajú. Riešením by mohli byť plasty, ktoré sa za krátky čas rozložia. Takýto plast vymysleli slovenskí vedci už pred pár rokmi, ale ten by veľryby neochránil, rozkladá sa totiž len v komposte a v pôde. Naši vedci vyvinuli materiál, ktorý sa rozloží aj vo vode. Vyrábať sa pritom bude z lacného odpadu. "Bude z použitých fritovacích olejov. Len Čína ich vyprodukuje 3 milióny ton ročne," upresňuje profesor Pavel Alexy z Ústavu prírodných a syntetických polymérov Slovenskej technickej univerzity. Na patente spolupracujú s jednou českou a jednou slovenskou firmou. Okrem iných vynikajúcou správou je aj to, že plast vyvinutý slovenskými vedcami sa plánuje vyrábať u nás doma na Slovensku už o pár rokov. Projekt na výstavbu výrobnej linky v Nitre už podali a tak v regióne pribudnú nové pracovné miesta.

Súvisiace články