Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pôrodnice majú počas splnu plno, rekordy lámu v Bratislave
Zdielať na

Pôrodnice majú počas splnu plno, rekordy lámu v Bratislave

BRATISLAVA / Sú dni, keď Univerzitná nemocnica v Bratislave musí z kapacitných dôvodov posielať rodičky z pôrodnice na Antolskej do Ružinova alebo na Kramáre. Hoci celkovo sa pôrodnosť na Slovensku zvýšila len mierne, práve bratislavská univerzitná nemocnica dosiahla rekordné čísla. A preto časť administratívnych priestorov už teraz prerábajú na oddelenie.

V Univerzitnej nemocnici v Bratislave porodilo minulý rok rekordné množstvo žien, až 8n 129. Priemerný vek mamičiek bol 32 rokov a denný priemer narodených detí je 23, sú však také dni, kedy kapacitne pôrodnica nestíha. "Sú také obdobia, my hovoríme, že pred splnom, keď sa nám počet detí veľmi nahromadí," hovorí Darina Chovancová, prednostka Novorodeneckej kliniky M. Rusnáka SZU a UNB. Keď majú na Antolskej plno, posielajú rodičky na Kramáre alebo do Ružinova.

Na Antolskej cítia o to väčší nápor, že ide nielen o populárnu pôrodnicu, ale je tu aj vysokoodborné centrum, ktoré sa špecializuje na problematické tehotenstvá, ale aj predčasniatka a detičky s komplikáciami. Pericentrá sú stále vyťaženejšie, keďže vek rodičiek a tým pádom aj komplikovaných tehotenstiev pribúda. V roku 1993 bol na Slovensku priemerný vek rodičky 25 rokov, v roku 2003 už takmer 27 a v roku 2012 až 29. Stáva sa, že mamičku, ktorá tu dlhšie leží a prestane jej hroziť predčasný pôrod, musia z kapacitných dôvodov pobaliť a presťahovať do inej pôrodnice, len aby uvoľnila miesto rizikovej pacientke. V pôrodnici preto už prerábajú administratívne priestory na izby pre rizikových novorodencov. Uchádzať sa môžu o peniaze z balíku Ministerstva zdravotníctva, ktoré pre slovenské nemocnice uvoľnilo 70 miliónov.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy