Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ubehol rok od tragickej smrti Filipínca Henryho. Zmenilo sa odvtedy centrum Bratislavy?
Zdielať na

Ubehol rok od tragickej smrti Filipínca Henryho. Zmenilo sa odvtedy centrum Bratislavy?

BRATISLAVA / V nedeľu uplynul rok od brutálneho útoku, ktorý mal za následok smrť mladého Filipínca Henryho. K incidentu došlo priamo v centre Bratislave, na jednej z najrušnejších ulíc. Zisťovali sme, či sa odvtedy zmenila bezpečnostná situácia v tejto lokalite.

Ľudia žijúci na Obchodnej ulici a okolí sú aj po roku od tragického incidentu nespokojní. "Je to stále také isté, dokonca ešte horšie, je tu veľa tínedžerov, ktorí rozbíjajú okná a výklady, z Obchodnej si urobili svoje nočné ihrisko," tvrdí Barbora. 

​Nočný život sprevádzajú konflikty a výtržnosti najmä zo strany tínedžerov, aj nadmerný hluk. "Vykrikujú, droguje sa v pasáži, okrem toho sa predáva alkohol ľuďom, ktorí na to nemajú vek," dodáva. 

Nevyriešená situácia 

Polícia tvrdí, že ulicu monitoruje zvýšeným počtom hliadok. Na množstvo tínedžerov je to ale podľa miestnych málo. Tí sú často pod vplyvom alkoholu alebo drog a dávajú o sebe vedieť aj na detskom ihrisku na susednej Jedlíkovej ulici. "Ráno tu nájdete fľaše, ohorky, deti tu našli striekačku, čo nám potvrdila učiteľka," vraví Lukáš. 

Novozvolený primátor odmieta kritiku o nečinnosti svojho úradu. Obyvatelia od neho žiadajú, aby sa problematické nočné prevádzky systematicky a prísnejšie kontrolovali: "Žiadame, aby sa zaviedol kamerový systém... a mohli sme slušne žiť."

Kroky mesta

Nové vedenie Magistrátu už avizovalo vznik policajnej stanice, po ktorej volali obyvatelia: "V záujme zvýšeného a najmä skvalitneného výkonu služby v rizikových lokalitách, medzi ktoré patrí aj Obchodná ulica, bude priamo na Obchodnej ulici zriadená v krátkom čase nová stanica mestskej polície. V lokalite pribudnú štyri nové bezpečnostné kamery a počítame s tým, že nové pracovisko mestskej polície bude zároveň aj kontaktným miestom pre občanov, ktorí sa ocitnú v núdzi, budú potrebovať pomoc, prípadne radu zo strany mestskej polície. Už v súčasnosti je v tejto lokalite vykonávaný zvýšený výkon služby. Posilnenie hliadkovej činnosti je vykonávané najmä v kritickom čase, ktorým sú piatkové a sobotňajšie noci, a to tak, že hliadky sú v uvedenom čase v lokalite prítomné nepretržite." 

Smutné výročie 

Presne pred rokom sa desiatky ľudí zabávali v centre hlavného mesta. Na Obchodnej ulici sa ale počas skorého rána stala tragédia, ktorá otriasla širokou verejnosťou. Filipínec Henry Acorda dostal surovú bitku, na následky ktorej prišiel o život.

Polícia podozrivého muža, Juraja Hossu, na základe opisu svedkov udalosti onedlho zadržala. Takmer osem mesiacov po incidente sa v rámci tohto prípadu začalo hlavné pojednávanie. Muža odsúdili na šesťročný pobyt za mrežami nepodmienečne za zabitie Filipínca. Pôvodne mu ale hrozilo až 10 rokov. Generálna prokuratúra však žiada prísnejší trest.

​Rozsudok pre obžalovaného Juraja Hossu ešte stále nie je právoplatný. Súd znížil hranicu trestu preto, lebo vychádzal zo znaleckého posudku, podľa ktorého obžalovaný spáchal skutok v stave zníženej príčetnosti. Zároveň prihliadal nielen na priznanie, ale aj na skutočnosť, že Hossu od začiatku svoj čin oľutoval.

Pozrite si reportáž k téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy