Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hitlerov telefón z druhej svetovej vojny vydražili za státisíce
Zdielať na

Hitlerov telefón z druhej svetovej vojny vydražili za státisíce

BRATISLAVA / Osobný telefón nacistického vodcu Adolfa Hitlera vydražili za 243 000 dolárov (228 000 eur). Akcia sa konala v nedeľu v aukčnom dome Alexander Historical Auctions v americkom štáte Maryland.

Vyvolávacia cena telefónu z Hitlerovho berlínskeho bunkra bola 100 000 dolárov. Aukčný dom očakával, že sa vydraží za 200 000 - 300 000 dolárov. Najviac napokon ponúkol nemenovaný kupec, ktorý sa zúčastnil dražby prostredníctvom telefonickej linky. Telefón značky Siemens používal Adolf Hitler počas posledných dvoch rokov druhej svetovej vojny. Aparát z čierneho bakelitu bol neskôr pretretý červenou farbou. Na jeho zadnej strane je vygravírovaný ríšsky znak s orlicou a Hitlerovo meno.

Od roku 1945 bol prístroj vo vlastníctve bývalého britského dôstojníka Ralpha Raynera a neskôr jeho syna Ranulfa. Rayner starší ho odniesol z führerovho bunkru počas svojej návštevy Berlína, ktorú uskutočnil iba niekoľko dní po skončení druhej svetovej vojny. Na nedeľňajšej aukcii v Marylande sa predala aj porcelánová figúrka vlčiaka, taktiež z Hitlerovej pozostalosti. Vydražili ju za 24 300 dolárov.

Súvisiace články