Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Japonci zverejnili zábery vraždy Kimovho brata
Zdielať na

Japonci zverejnili zábery vraždy Kimovho brata

KUALA LUMPUR / Bratovi vodcu KĽDR mali najskôr na letisku streknúť do očí jed. Potom ho priamo na letisku v Kuala Lumpur zavraždili.

Malajzia je jednou z mála krajín, ktorá ešte udržuje s Pchjongjangom diplomatické styky. Atentát na Kim Čong-nama vzájomnými vzťahmi ale výrazne otriasol. 

Letu sa nedočkal

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že si severokórejského ambasádora i veľvyslanca v Pchjongjangu predvolala na koberec. Veľvyslanec tvrdil, že Malajzia uzavrela tajné dohody s niekým zvonku. Má vysvetliť jeho obvinenie, že malajzijská vláda niečo skrýva.

Úrady vykonali už druhú pitvu Kim Čong-nama, ktorý bol s veľkou pravdepodobnosťou otrávený akousi jedovatou látkou, ktorú mu nastriekali do tváre. Minulý pondelok čakal na svoj let v Kuala Lumpur. 

​Za všetko môže Kimov režim

Zadržaná žena z Indonézie, ktorá sa atentátu priamo zúčastnila, tvrdila, že ju Severokórejčania oklamali. Mala vraj účinkovať v televíznej show a tekutinou mala byť voda a nie jed. Japonská televízia odvysielala zábery z bezpečnostných kamier, na ktorých je vidieť útok. 

https://twitter.com/MS_Official2/status/833545763967807488

Južná Kórea z atentátu obvinila severokórejských agentov. Podľa nich za vraždou stojí priamo Kimov režim. Malajzijská polícia v sobotu oznámila, že v piatok zatkla jedného občana KĽDR. Už skôr úrady zatkli dve ženy s vietnamským a indonézskym pasom a priateľa jednej z nich.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy