Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Valentínsky darček za takmer 40 eur? Toľko sú ochotní zaplatiť Slováci
Zdielať na

Valentínsky darček za takmer 40 eur? Toľko sú ochotní zaplatiť Slováci

SLOVENSKO / Hoci patrí do kategórie "novodobých" sviatkov, oslavuje ho už takmer 40 percent zamilovaných Slovákov. Najviac sa sviatok svätého Valentína teší priazni v Bratislavskom kraji, kde ho slávi viac ako polovica párov.

Sviatok svätého Valentína oslavuje na Slovensku priemerne 37 percent ľudí. Vyplýva to z prieskumu, ktorý na vzorke 1 025 respondentov vo veku od 15 do 65 rokov uskutočnila agentúra ACRC.  Zatiaľ čo 13 percent žien vníma Valentína ako deň zaľúbených už od Nežnej revolúcie, rovnaké percento mužov ho začalo brať na zreteľ až od momentu, keď si našli partnerku. Z ľudí, ktorí tento sviatok oslavujú, až 92 percent mužov a 96 percent žien očakáva, že budú
obdarovaní. Muži najčastejšie kupujú ženám kvety (39 percent) a čokolády a iné sladkosti (35 percent). Ženy zas obdarúvajú mužov najčastejšie sladkosťami (45 percent) a vyhľadávajú spoločnú večeru (17 percent). Spomedzi menej tradičných darčekov muži najčastejšie kupujú partnerkám spodnú bielizeň, ženy zas venujú svojim mužom zážitkové darčeky. Muži sú ochotní zaplatiť za darček na Valentína priemerne 38 eur, ženy si na dar vyčleňujú v priemere 27 eur. Mladí ľudia vo veku 18 až 24 rokov sú skromnejší a na darčeky míňajú v priemere 18 eur. Hodnota darčeku pritom vzrastá v závislosti od výšky príjmu a vzdelania respondentov.

Aby ste sa na sviatok zamilovaných pripravili skutočne dôkladne, v galérii prinášame slovník, ako sa povie "milujem ťa" v 50 rečiach sveta, ako ho zverejnila stránka Flowercard.

Súvisiace články