Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Šmykli ste sa na neupravenom chodníku? Tu sú rady, čo robiť
Zdielať na

Šmykli ste sa na neupravenom chodníku? Tu sú rady, čo robiť

SLOVENSKO / Taký chladný január, aký máme za sebou tu už dlho nebol. S neustálymi mrazmi sú žiaľ spojené aj časté úrazy. Túto zimu to neboli len jemné pošmyknutia. Stovky ľudí skončili v opatere záchranárov. Počas uplynulých týždňov to bolo týždenne 90 až 100 ľudí a to sú len tí, ktorí si zavolali záchranárov. Ďalšie desiatky sa dopravili do nemocnice, či na urgentný príjem po vlastnej linke.

V hlavnom meste skoro celý január ošetrovali na urgentných príjmoch 20 až 30 ľudí denne. Našťastie to boli väčšinou len ľahšie zranenia, no riešiť museli aj zlomenú chrbticu, či krvácanie do mozgu. V takýchto prípadoch si určite mnohí povedali, že by niekoho najradšej zobrali na zodpovednosť. Len možno nevedia ako, a súdiť sa s nejasným výsledkom sa im tiež nechce. Vo všeobecnosti sa traduje, že vyhrať súd v takomto prípade je prinajmenšom náročné. Ministerstvo spravodlivosti takéto štatistiky nevedie. Právnik tvrdí, že takýto súd sa vyhrať dá. "Sú známe prípady aj zo súdnej praxe, kedy rozhodnutia už odvolacích súdov, v tomto prípade krajského súdu v Prešove napríklad, potvrdili rozhodnutia, na základe ktorých bol správca, alebo vlastník komunikácie uznaný za zodpovedného za spôsobenú škodu," menuje príklad právnik Peter Lukašek.

Súd sa v takomto prípade orientuje predovšetkým na cestný zákon, alebo presnejšie, na zákon o pozemných komunikáciách. Ešte pred tým, než sa odhodláte ťahať po súdoch, mali by ste vedieť aj o ďalších možnostiach. Pád na chodníku si môžete uplatniť jednak zo svojej životnej poistky alebo úrazového poistenia, ale môžete si to uplatniť aj zo zodpovednosti za škodu majiteľa daného chodníka. Musíte to však dokázať. "V prvom rade si treba zabezpečiť dokumentáciu. To znamená fotky, video, na tom mieste. Ideálne ak máte svedkov, zobrať kontakt. Ak ide o vážnejší úraz, treba volať políciu, aby to zdokumentovala. Nakoľko môže ísť o trvalé následky, alebo sťaženie spoločenského uplatnenia," radí Silvia Vlasková, hovorkyňa komerčnej poisťovne. Následne si treba uchovať aj všetky lekárske správy. Ak nebol na blízku žiaden svedok, treba, hoci aj dodatočne, osloviť posádku záchranky. Tá je považovaná za dôveryhodného svedka.

Súvisiace články