Jasno
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V mraze netrpíme len my, pozor aj na štvornohých kamarátov
Zdielať na

V mraze netrpíme len my, pozor aj na štvornohých kamarátov

SLOVENSKO / Na Slovensku je počas každej zimy mnoho mrazivých dní. Čím severnejšie, tým viac. Hoci majú zvieratá kožuch, keď prituhne až príliš, nemusí im stačiť. Najmä menšie bytové plemená v zime vonku môžu trpieť. Hrozbou je aj solená zem.

Mladé zvieratá, ktoré vonku behajú, sa pri dostatočnom pohybe zahrejú a pomoc nepotrebujú. Starší či komótni psíci si nerozprúdia krv natoľko, aby im to v boji s chladom stačilo. Títo potrebujú extra oblečenie, naopak, tým aktívnym, by ste "oblečkom" mohli skôr ublížiť, zbytočne by sa prehrievali. Pozor pri šteniatkach, pri veľmi silných mrazoch ich radšej von vôbec neberte, na chlad sú najcitlivejšie.

Častejšie a kratšie

To je základné heslo pri venčení v mrazoch. Nechoďte so svojím bytovým miláčikom na hodiny do lesa, ak je teplomer hlboko pod nulou. Radšej vybehnite päťkrát denne, ale len 15 - 20 minút. Pes totiž môže prechladnúť, môže mu premrznúť chrbát, môže dostať zápal močových aj dýchacích ciest. Po príchode z prechádzky psa ponechajte ešte chvíľu oblečeného. Samozrejme, nie ak je oblečenie mokré, vtedy ho vyzlečte, osušte a zabaľte na chvíľku do deky. 

Vyberajte dôsledne

Vyzerať parádne je dôležité pre mnohých ľudí a rovnako to vnímajú aj pri svojich psíkoch. Tu však treba ešte viac dbať na funkčnosť odevu, nielen vzhľad. Musí dobre sadnúť, nebrániť v pohybe, byť ideálne nepremokavý a vetru odolný. Bonusom je neónová farba a reflexné prvky, aby ste psa dobre videli aj za šera či v tme. 

Treba ich aj obúvať?

Už na pohľad je zrejmé, že vankúšiky labiek nie sú ktovieaká zimná "obuv".  Čím mladší psík, tým je ich koža citlivejšia. Mnohí chlpáči neznášajú už prechádzky po mokrej zemi, ešte viac po chvíľke na ľade či snehu nešťastne prešľapujú - je im zima. Ak sa pridá soľný posyp, môže to byť skutočné utrpenie.

Po každej prechádzke preto psovi labky umyte, prípadne aj nakrémujte vazelínou či obyčajným premasťujúcim krémom. Hoci jestvujú aj topánky pre psíkov, len máloktorý ich reálne na labkách znesie, ak si na ne nezvykli od malička. Za pokus to ale možno pri obzvlášť zľadovatelom a solenom povrchu stojí. 

Súvisiace články