Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Tuniak sa na prvej tohtoročnej dražbe predal za 600 000 eur
Zdielať na

Tuniak sa na prvej tohtoročnej dražbe predal za 600 000 eur

TOKIO / Japonský majiteľ siete sushi barov kúpil na aukcii tuniaka modroplutvého, ktorý vážil 212 kilogramov, za viac ako 600 tisíc eur. Je to druhá najvyššia čiastka v histórii tradičnej novoročnej dražby.

Najväčší svetový rybí trh Cukidži, na ktorom sa aukcia odohrávala, bude premiestnený na iné miesto, aby uvoľnil priestor pre diaľnicu. Tú začnú budovať v rámci zlepšovania infraštruktúry pred letnou olympiádou, ktorá sa uskutoční v roku 2020. 

Tokijská vláda, ktorá o presune osemdesiatročného rybieho trhu rozhodla už pred pätnástimi rokmi, očakáva výsledky ekologických testov. Plán premiestnenia trhu bol totižto niekoľkokrát odložený kvôli obavám zo znečistenia pôdy v novonavrhnutej lokalite.

Na zozname ohrozených druhov

Cena 74,2 miliónov jenov zaplatená za tuniaka uloveného pri severnom pobreží Japonska veľakrát presahuje vlaňajšiu víťaznú čiastku 14 miliónov jenov. Rekord 155,4 miliónov za tuniaka s hmotnosťou 222 kilogramov padol v roku 2013.

Najlepšie plátky tuniaka s vysokým obsahom tuku v luxusných sushi baroch v Tokiu sa predávajú za 16 eur za kus. Mäso, ktoré má jemnú ružovú až červenú farbu, sa používa aj na prípravu sashimi.

Obľúbenosť týchto pokrmov sa pritom zvyšuje tak rýchlo, že kvôli vyššiemu výlovu v moriach tuniakov rýchlo ubúda. Táto ryba je na zozname ohrozených druhov. Len Japonci skonzumujú až 80 percent tuniaka, ktorý sa vo svete vyloví.

Súvisiace články