Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tretí prípad vtáčej chrípky potvrdili v okrese Komárno
Zdielať na

Tretí prípad vtáčej chrípky potvrdili v okrese Komárno

KOMÁRNO, BRATISLAVA / Tretí prípad vtáčej chrípky na Slovensku potvrdili hygienici pri obci Veľké Kosihy v okrese Komárno. Laboratórne testy tu potvrdili chrípku typu H5. V súčasnosti sa prijímajú veterinárne opatrenia na zabránenie ďalšiemu šíreniu nákazy.

"Dňa tretieho januára v ranných hodinách vykonal inšpektor Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Komárno obhliadku na mieste nálezu, pri ktorej bolo zistených 26 kusov uhynutých labutí a jedna labuť s ťažkými klinickými príznakmi, ktorá bola na mieste utratená. Boli odobraté vzorky z jednej utratenej a z jednej ďalšej čerstvo uhynutej labute," uvádza sa na internetovej stránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

V ten istý deň boli tieto vzorky pracovníkom RVPS Komárno doručené na vyšetrenie do Národného referenčného laboratória pre aviárnu influenzu Veterinárneho ústavu Zvolen.

"Nasledujúci deň vo večerných hodinách bol laboratórne potvrdený výskyt aviárnej influenzy subtypu H5 u voľne žijúcich vtákov v Slovenskej republike" dodáva stránka. Prvé dva prípady vtáčej chrípky boli v SR potvrdené u súkromného chovateľa v Bratislave a v košickej Zoo. 

Hoci sa vtáčia chrípka typu H5 N8, ktorá sa širi nielen u nás ale v celej Európe zatiaľ nepreniesla na človeka, úrady vyzývajú k maximálnej opatrnosti. Ľahko prenosný vírus sa šíri vzduchom, veterinári sa pripravujú na možnú epidémiu. Vo videu sa dozviete, ako je možné jej zabrániť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy