Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vtáčia chrípka? Uhynulo 27 labutí
Zdielať na

Vtáčia chrípka? Uhynulo 27 labutí

VEĽKÉ KOSIHY / Obyvateľov Veľkých Kosíh v okrese Komárno na konci uplynulého roka najprv prekvapilo nezvyčajne veľké množstvo labutí, ktoré zimovali v blízkosti obce. Teraz poľovníci našli desiatky z nich uhynuté pri štrkovisku. Výsledky laboratórnych testov budú známe onedlho, nákaza sa zatiaľ vylúčiť nedá.

27 uhynutých labutí na štrkovisku pri Veľkých Kosihách objavili poľovníci, ktorí sem po sviatkoch prišli zakrmovať zver.

“Dostali sme informáciu o hromadnom úhyne labutí, vzhľadom na situáciu nákazovú v Európe a okolitých štátoch sme postupovali tak, že sme ovzorkovali čerstvé úhyny, zabalili a odoslali sme,“ hovorí MVDr. Oskar Slivka z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Komárne.

Tie skúmajú v Národnom referenčnom pracovisku vo Zvolene. Kým nie sú známe výsledky, zostávajú len dohady, čo mohlo spôsobiť smrť operencov pri okrajoch vodnej plochy, ktorá vznikla ako bagrovisko pre ťažbu štrku. Masívny úhyn prekvapil aj poľovníkov.

“Všetko fungovalo v revíri tak ako má, len tie labute, nejakým záhadným spôsobom, zaujímavé je, že tam divé kačky, alebo husi, vôbec nič, len labute, veľmi ťažko sa to vysvetľuje,“ hovorí Ľudovít Hajtman, hospodár z Poľovníckeho združenia Veľké Kosihy.  

Uhynuté labute zamrzli pri okraji vodnej plochy. Evidentne nešlo o jednorazový úhyn, keďže pri obhliadke miesta boli nájdené telá v rôznych štádiách rozkladu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy