Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Pekingu jazdila len polovica áut, dôvodom je smog
Zdielať na

V Pekingu jazdila len polovica áut, dôvodom je smog

PEKING / Správa Pekingu a ďalších čínskych miest v sobotu zakázala vychádzať do ulíc polovici áut. Až do 21. decembra platí najvyšší stupeň znečistenia ovzdušia a mesta chcú obmedzením dopravy smog redukovať. Dokonca zatvorili továrne, školy i staveniská.

V Pekingu bývajú napoludnie cesty zväčša prázdnejšie, ale či sa to nejako prejaví na miere znečistenia ovzdušia, nie je jasné, uviedla agentúra AP. Aj na poludnie totiž býva metropola zakrytá dusivou vrstvou smogu. Hodnota prachových častíc v ovzduší presahuje desaťnásobne limit povolený Svetovou zdravotníckou organizáciou. Podľa nej je denná bezpečná priemerná hustota PM 2,5 (prachové častice menšie než 2,5 mikrometrov) 25 mikrogramov na meter štvorcový. 

Najvyšší - červený smogový stupeň bol v Pekingu tento rok vyhlásený prvýkrát a platí päť dní. Týka sa tiež provincie Che-pej, ktorá je severne od Pekingu. Tamojšie oceliarne museli znížiť výrobu a obmedzená je prevádzka aj ďalších priemyselných fabrík. 

Prvýkrát Peking vyhlásil červený stupeň vlani v decembri. Vtedy úrady nariadili zatvoriť školy, stlmiť stavebnú činnosť a obmedzená bola aj doprava. Farebné označenie stupňov smogového poplachu zaviedol Peking vlani. Často vyhlasovaný druhý najvyšší stupeň je známy ako oranžový. 

Zlá kvalita vzduchu je v Pekingu aj inde v Číne dlhodobým problémom spôsobeným hlavne prudkým ekonomickým vývojom v krajine. 

Zdielať na

Súvisiace články