Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
V Rakúsku odliali zvon na počesť Havla, v Prahe zaduní budúci rok
Zdielať na

V Rakúsku odliali zvon na počesť Havla, v Prahe zaduní budúci rok

INNSBRUCK/PRAHA / Na počesť Václava Havla odliala zvon Václav zvonárska dielňa Grassmayr v rakúskom Innsbrucku. Bývalý československý a český prezident sa v miestnej nemocnici pred 18 rokmi podrobil operácii, ktorá mu zachránila život. Zvon bude budúci rok zavesený a používaný v pražskom kostole sv. Havla. Na výrobu zvonu prispeli takmer miliónovou čiastkou občania prostredníctvom verejnej zbierky.

Na odliatie zvonu prišiel do Innsbrucku aj podpredseda správnej rady nadácie Charty 77 Evžen Hart a dizajnér Michal Froněk z pražského architektonického štúdia Olgoj Chorchoj. To podobu zvonu navrhlo v spolupráci s grafikom Alešom Najbrtom a výtvarníčkou Janou Bačovou Kroftovou. 

Do Českej republiky by mali zvon previezť začiatkom budúceho roku. Najskôr ho vystavia v katedrále sv. Víta. Potom bude v kostole sv. Havla v pražskom Starom Meste. 

Popredné európske rodinné zvonárstvo Grassmayr má tradíciu siahajúcu až do 16. storočia. Vyrába aj zvláštne typy zvonov vhodné práve pre kostol sv. Havla. Navyše sídli v Innsbrucku, "kde sa Václav Havel v roku 1998 po ťažkej akútnej operácii v podstate druhýkrát narodil," vysvetlila Nadácia Charty 77. 

Prípravu zvonu sprevádzala akcia Cesta zvončekov, v rámci ktorej sa 30 zvončekov dostalo do rúk významných osobností z Českej republiky i zo sveta, vrátane bývalej šéfky americkej diplomacie Madeleine Albright a barmeskej nositeľky Nobelovej ceny mieru Do Aun Schan Su Ťij.

Na nedeľu 18. decembra pripadá piate výročie Havlovej smrti. Politik, dramatik, väzeň svedomia komunistického režimu a niekdajší hovorca Charty 77 zomrel vo veku 75 rokov. 

Zdielať na

Súvisiace články