Polojasno
22°
Bratislava
FOTOGALÉRIA: Pápež František oslavuje 80. narodeniny
Zdielať na

FOTOGALÉRIA: Pápež František oslavuje 80. narodeniny

BUENOS AIRES/VATIKÁN / Prvý mimoeurópsky pápež po viac ako tisícročí a vôbec prvý pápež z amerického kontinentu, František, dnes oslavuje 80. narodeniny. Pápežom sa stal 13. marca 2013, pričom na svätopeterskom stolci vystriedal Benedikta XVI. a prijal meno František na počesť sv. Františka z Assisi.

V knižnom rozhovore, ktorý vyšiel v roku 2010 pod názvom El Jesuita (Jezuita) budúci pápež uviedol, že rád tancoval tango, mal rád klasickú literatúru a že istý čas pracoval aj ako vyhadzovač. Už ako arcibiskup sa priznal, že ako 12-ročný chlapec sa zamiloval do svojej vrstovníčky a v liste jej napísal, že ak sa za neho nevydá, stane sa kňazom. 

V máji 1992 ho vtedajší pápež Ján Pavol II. vymenoval za pomocného biskupa v Buenos Aires. Arcibiskupom v Buenos Aires sa stal v roku 1998 a za kardinála ho pápež Ján Pavol II. vymenoval 21. februára 2001.

Arcibiskup a neskôr kardinál Jorge Mario Bergoglio bol známy nielen ako zástanca chudobných (kardinál chudobných) a kritik argentínskych politikov, ale aj svojím nekonvenčným správaním. Ako kardinál napríklad cestoval mestskou hromadnou dopravou a pri pohybe po meste uprednostňoval tmavý kabát bez kardinálskeho klobúka.

Počas generálnej audiencie v stredu sa poďakoval všetkým, ktorí mu stihli v predstihu k jeho sviatku zablahoželať. Nezostal svojej povesti nič dlžný a pobavil gratulantov. Pozrite si video.

Súvisiace články