Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hračky do Kinder vajec vyrábajú deti, tvrdí The Sun
Zdielať na

Hračky do Kinder vajec vyrábajú deti, tvrdí The Sun

WASHINGTON / Rumunské úrady preverujú podozrenie z detskej práce a obchodovania s ľuďmi pri výrobe obľúbených čokoládových vajíčok s prekvapením Kinder. Obvinenia zverejnil britský bulvárny denník The Sun. Výrobca Kinder vajíčok, firma Ferrero, začal svoje vlastné vyšetrovanie.

Rumunská prokuratúra oznámila začatie vyšetrovania podmienok výroby vajíčok Kinder v stredu. Upozornila na to agentúra AFP. Úrady tak reagovali na správu The Sun, podľa ktorej vyrábajú hračky do vajíčok rumunské deti.


Britský denník informoval o rumunskej rodine s dvoma deťmi vo veku šesť a jedenásť rokov, ktorá vyrábala hračky pre Ferrero vo svojej domácnosti. Zverejnené video ukazuje, ako školopovinné deti skladajú hračky a balia do žltých plastových obalov, ktoré sa nachádzajú vo vnútri čokoládového vajíčka.

"Je to otrocká práca," vyhlásil otec detí Christian Juri. Rodina na prácu pre Ferrero pristúpila, pretože podľa neho nemá inú možnosť obživy. Rosina dostáva od dodávateľa plastové dieliky a žlté obaly. Tie potom doma kompletizuje a odovzdáva na ďalšie spracovanie do továrne. Za tisíc skompletizovaných vajec vraj dostanú 20 lei, čo je 4,40 eura.

Výrobca Ferrero odkázal na to, že podľa firemnej politiky je detská práca zakázaná a dodávatelia sú pravidelne kontrolovaní. Podľa zdroja britského denníka je však výroba hračiek v domácnostiach tak rozšírená, že je zo strany firmy len ťažko kontrolovateľná. "Keby vedenie Ferrero tušilo, čo sa deje v Rumunsku, dostalo by z toho infarkt," uviedol zdroj.

Zdielať na

Súvisiace články