Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Turecký prezident Erdogan pohrozil otvorením hraníc pre utečencov
Zdielať na

Turecký prezident Erdogan pohrozil otvorením hraníc pre utečencov

Zdroj: SITA

ANKARA / Turecký prezident Erdogan pohrozil otvorením tureckých hraníc pre utečencov, ktorí smerujú do Európy. Reagoval zrejme na návrh Európskeho parlamentu zmraziť prístupové rokovania s Ankarou.

"Keď sa pri hraničnom priechode v bulharskej Kapikule objavilo 50 tisíc utečencov, volali ste o pomoc. Začali ste sa pýtať sami seba, čo urobíme, keď Turecko otvorí hranice. Počúvajte ma pozorne. Pôjdete ešte ďalej, tie hranice sa otvoria, dobre si to zapíšte," povedal Erdogan v prejave v Istanbule.

Európsky parlament vo štvrtok prijal nezáväzné uznesenie, ktoré doporučuje zmraziť prístupové rokovania pre postup Ankary proti údajným účastníkom júlového nepodareného puča. Návrh ale taktiež počíta s možnosťou rozhovory EÚ s Tureckom obnoviť.

Turecký premiér Binali Yildirim už vo štvrtok Európu varoval Európu pre prílivom utečencov a povedal, že prerušenie rozhovorov poškodí Európu viac než Turecko. Na tureckom území je viac ako 2,7 milióna sýrskych utečencov.

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmus dnes kritiku rozšíril aj na OSN, keď v Londýne povedal, že OSN a ďalšie medzinárodné organizácie prestali byť schopné riešiť svetové problémy. Uistil taktiež, že Turecko nemení svoju zahraničnú politiku a že sa ďalej bude riadiť svojimi národnými záujmami. 

Hovorkyňa úradu nemeckej kancelárky Ulrike Demmer povedala, že dohoda medzi Tureckom a EÚ je považovaná za "spoločný úspech" a že udržanie dohody je v "záujme všetkých zúčastnených". 

Hovorkyňa nemeckého ministerstva zahraničných vecí Sawsan Chebli prehlásila, že je v záujme oboch strán riadiť sa dohodou. "Ak sa pozrieme na fakty, potom obe strany dohodu dodržiavajú a my dúfame, že to tak zostane, pretože to je v záujme oboch strán," povedala.  

EÚ s Tureckom v marci uzavrela dohodu, ktorá mala zastaviť príliv utečencov z Turecka do Grécka. Únia za to Ankare prisľúbila značnú finančnú pomoc, pokrok v prístupových rozhovoroch a uvoľnenie vízového režimu. Turecko ale Úniu obviňuje, že dohodu neplní, a hrozí jej vypovedaním. EÚ zrušenie víz podmienila mnohými požiadavkami, z ktorých mnohé zatiaľ Ankara nesplnila. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy