Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Turista spadol do kyslého prameňa, rozpustil sa v ňom
Zdielať na

Turista spadol do kyslého prameňa, rozpustil sa v ňom

Zdroj: Profimedia

YELLOWSTONE / Obrovskou tragédiou sa skončil výlet 23-ročného Američana do národného parku Yellowstone v americkom štáte Wyoming. Nešťastnou náhodou spadol do kyslého prameňa, v ktorom sa jeho telo v priebehu niekoľkých hodín úplne rozpustilo.

Podľa webu stanice CNN sa tento incident odohral už v júni tohto roku, avšak správa národného parku o ňom informovala až teraz. 

Chceli sa kúpať

Podľa jej oficiálnej správy Nathaniel Scott so svojou sestrou opustili turistický chodník v blízkosti Norrisovho gejzíru. "Pohybovali sa tu s jasným úmyslom nájsť miesto na kúpanie," uviedol pre CNN správca parku  Lorant Veress. Neopatrný turista podľa neho chcel v jednom okamihu otestovať teplotu vody, ale pošmykol sa a spadol do prameňa. 

Jeho telo neskôr objavili záchranári, kvôli búrke ho však nemohli vytiahnuť. Keď na miesto prišli na druhý deň, vo vriacej vode už žiadne ostatky nenašli. "Vo veľmi krátkej dobe sa rozpustili," vysvetlil Veress.

Mobil v ruke

Scottova sestra podľa neho celú tragédiu nahrávala na mobil, správa parku však video nezverejnila. Všetci návštevníci by mali preto riadiť varovnými tabuľami a neschádzať z vyznačených chodníkov. 

Okolie Norrisovho gejzíru patrí k najhorúcejším a najstarším oblastiam v Yellowstone. Teplota vody tu dosahuje až 237 stupňov Celzia. Voda, ktorá vyviera na povrch, je veľmi kyslá, a to kvôli kyseline sírovej produkovanej mikroorganizmami, ktoré rozkladajú sírovodík v pôde a v kameňoch. 

Súvisiace články