Polojasno
20°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Koniec sexu. Múzeum erotiky v Paríži zatvorili
Zdielať na

Koniec sexu. Múzeum erotiky v Paríži zatvorili

Zdroj: Wikipedia/Musée de l'érotisme

PARÍŽ / Múzeum erotiky v Paríži skončilo, pretože sa nedohodlo s majiteľom objektu na ďalšom prenájme. V týchto dňoch preto rozpredalo v aukcii svoje artefakty. Dražba vyniesla 450 000 eur, čo je trojnásobok oproti pôvodnému očakávaniu.

Rôzni záujemcovia si rozobrali viac než 2 000 erotických a pornografických predmetov vrátane nábytku, plastík, sôch, obrazov a kresieb z celého sveta. 

Najdrahšou položkou sa stala impozantná moderná plastika z patinovanej ocele umelca Rodolfa Boccacia, ktorá znázorňuje ženu v erotickej polohe s robotom, a to za viac ako 38 000 eur. Hodnotu diela odhadovali na 7 000 až 8 000 eur. 

Záujem o artefakty malo podľa dražiteľa obrovské množstvo ľudí, ktorí stáli o suvenír zo zanikajúceho múzea fungujúceho od roku 1998. Vyše 500 záujemcov bolo prítomných priamo v dražobnej miestnosti a 500 ďalších sa aukcie zúčastnilo cez internet. 

Dražba artefaktov

Vyše 20 000 eur zaplatil záujemca za kópiu obrazu Autosodomie mladej panny Salvadora Dalího v plochom reliéfe. Úspech mal aj obraz Prsia Mony Lisy od Alexa Varenna, ktorý kopíruje pôvodné dielo Leonarda da Vinciho, ale s nahou ženou. Predal sa za viac než 13 500 eur. V oboch prípadoch to je desaťnásobok odhadovanej ceny. 

Múzeum stálo v parížskej štvrti Pigalle, ktorá je známa obchodmi s erotikou a verejnými domami. 

Súvisiace články