Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Martin na bielom koni prišiel o deň skôr
Zdielať na

Martin na bielom koni prišiel o deň skôr

BRATISLAVA / Hoci podľa známej pranostiky by mal Martin na bielom konci začať úradovať až zajtra, na niektoré časti Slovenska prišiel s miernym predstihom. Od rána snežilo napríklad na Záhorí, v Bratislave a v Trnave. Sneženie v hlavnom meste narobilo problémy hlavne vodičom, na hlavných ťahoch kolabovala doprava.

Na západnom a strednom Slovensku síce ráno nesnežilo, obloha však bola zamračená. Štyri stupne pod nulou namerali ráno o 8:00 v Sliači, na Chopku bolo až -10. Na Telgárte boli 4 stupne pod nulou, svietilo ale slnko.

"Sneženie sa najprv prejaví na západnom Slovensku, v priebehu dňa aj na strednom a na východnom Slovensku," hovorí meteorológ z Najlepšieho počasie Peter Jurčovič. "Martin teda prichádza o deň skôr, ale zatiaľ je to prvé zoznámenie sa so snežením," dodal. 

"Štvrtkové sneženie nebude mať dlhé trvanie, už predpoludním na západnom Slovensku to prejde do dažďa a popoludní sa bude oblačnosť zmenšovať, teplota by mala v Podunajskej nížine vystúpiť do 6,7 stupňov," upresnil meteorológ. 

SITA

Aj v piatok sa môže vyskytovať sneženie, ale bude to viac v stredných a vyšších horských polohách. Podobne by malo byť aj v sobotu. V nedeľu sa oblačnosť zmenší, bude tu tlaková výš v chladnom počasí. 

Ako bývalo na Martina?

Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej internetovej stránke spracoval výskyt sneženia aj snehovej pokrývky pre 11. november za posledných 35 rokov, teda od roku 1981 do 2015. Štatistická pravdepodobnosť sneženia v percentách na Martina je približne od deväť percent v nížinách do 43 percent v najvyšších polohách Tatier.

Najmenej dní so snežením bolo na juhu Podunajskej nížiny. Na staniciach Hurbanovo a Ivanka pri Nitre sa sneženie vyskytlo v posledných 35 rokoch len trikrát. Naposledy snežilo v Hurbanove v roku 2007, keď napadol centimeter snehu, zatiaľ čo v Ivanke pri Nitre to bolo až sedem centimetrov. Snehová pokrývka sa na Podunajskej nížine v tomto období nevyskytla ani raz.

SITA

Rekordný rok 2006

Vo vyšších polohách Tatier bola snehová pokrývka na Martina v každom roku. Absolútne najviac snehu, až 173 cm, bolo v roku 2006 na Lomnickom štíte, čo je rekord od začiatku merania na tejto stanici. Na Martina 2006 tam pripadlo ďalších osem centimetrov a silné sneženie pokračovalo aj v nasledujúcich dňoch. V súčasnosti je na Lomnickom štíte 60 cm.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy