Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Martin príde na bielom koni
Zdielať na

Martin príde na bielom koni

Zdroj: Profimedia

BRATISLAVA / November je v našej pamäti zapísaný ako mesiac, keď sa sneh objavuje v našich končinách stále častejšie a častejšie. Priemerný dátum prvého sneženia v dlhodobom priemere v nižších polohách, do 400 m, sa viaže práve na obdobie okolo Martina. Aj naši predkovia si veľmi podrobne všímali tento dátum a spájali ho s prognózami na zimu.

Jedna z pranostík aj hovorí: Na sv. Martina zima u nás začína, alebo Od sv. Martina zahreje nás perina. Priznajme si ale, že nás skôr ako nástup chladnejšieho zimného počasia zaujíma, akej farby bude kôň, na ktorom sa ponesie tento rok Martin.

"Predpoveď počasia na nasledujúce dni sľubuje počasie spojené s natečeným studeným vzduchoch nad našim územím. Vzduch je studený morský, čo znamená, že má v sebe aj veľa vlhkosti, ktorá sa prejaví zrážkami," informuje meteorologička Miriam Jarošová z Najlepšieho počasia.

Streda bude oblačná až zamračená nízkou oblačnosťou a hmlistá. Z nízkej oblačnosti môže slabo mrholiť a toto mrholenie môže v severných okresoch západného Slovenska namŕzať a spôsobovať problémy v doprave.

Na východe krajiny počítajte ešte aj s občasným dažďom, od asi 600 m bude slabo snežiť. Teplota od 1-3°C na severe, na juhu do 9°C.

Ranné námrazy

Štvrtok bude pokračovať v zamračenom duchu, pričom cez deň od západu na viacerých miestach bude pršať, alebo to bude dážď so snehom. Sneženie sa u nás objaví od výška si 400-500 m. Zrána a dopoludnia je potrebné byť opatrní, pretože pri tekutých zrážkach a teplotách okolo 0°C v západnej časti Slovenska sa môže tvoriť poľadovica. Denná teplota sa udrží od 1 do 8°C.

"Martin prinesie zamračenú oblohu a sneh, alebo snehové prehánky na mnohé miesta Slovenska, ale najmä na západe do výšky 400 m by mali prevažovať zrážky tekuté, prípadne zmiešané. Takéto zrážky môžu na juhu krajiny v ranných hodinách namŕzať a spôsobovať problémy v doprave. Denná teplota dosiahne od 0°c na severe po 7°C na juhu," hovorí Jarošová.

Pranostiky o Martinovi

Je zaujímavé, že najskoršie pranostiky o Martinovi, vlastne o farbe jeho koňa sa u nás objavujú okolo rokov 1880, ale aj vtedy sa hovorí skôr o sivkovi, ako o bielom koni. V každom prípade však Martin prichádza do rôznych miest rôzne.

Napr. do Ždiaru pod Tatrami, prichádza už koncom októbra, na sever Oravy začiatkom novembra, na Záhorie až na začiatku decembra a v okolí Senca sa Martin na bielom koni ukazuje až pred Vianocami.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy