Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Záchrana jedinečného vozňa: Vagón z čias prvej republiky čaká renovácia
Zdielať na

Záchrana jedinečného vozňa: Vagón z čias prvej republiky čaká renovácia

ZVOLEN / Záchrana jedinečného vozňa. Na dvore pohostinstva vo Zvolene stál vyše dvadsať rokov školský vozeň ešte z obdobia prvej republiky. Skončil tam, keď ho vyradili železnice. Nový majiteľ, dušou skutočný železničiar, ho teraz daroval Klubu historickej techniky, aby ho zrenovoval.

Vagón desiatky rokov takpovediac parkoval v záhrade pred pohostinstvom. Vyrobili ho ešte začiatkom 30. rokov a na Slovensku je jedným z mála, ktoré sa zachovali v dobrom stave.

"Vagón je ešte z prvej republiky. Takých je málo. Je to dedičstvo po našich otcoch," hovorí člen Klubu historickej techniky Peter Oravec.

Železničiar telom aj dušou

Majiteľ pohostinstva je železničiar telom aj dušou. Vlakvedúceho robí asi 20 rokov a keď kúpil krčmu, rozhodol sa vozeň darovať tým, ktorí sa teraz on dobre postarajú.

Šestnásťtonový kolos, pôvodne školský vozeň, nebolo jednoduché dostať z dvora. Dokázal to až žeriav, ktorý vagón nadvihol. Hodnú chvíľu sa potom vznášal vysoko nad strechami domov a pomaly ho preložil na pristavený nákladiak.

Pozrieť sa prišiel aj bývalý železničiar Štefan Mojcher, ktorý ho pred vyše 20 rokmi na ten dvor dával. Vagón na dvore skončil potom, ako ho železnice vyradili z prevádzky.

"Dával som ho, ale je to už veľmi dávno. Bude to taká nostalgia, spomienka," priznáva.

Pre budúce generácie

Členovia klubu sa už chystajú na rekonštrukciu. Plánov, čo s historickým kúskom urobiť, majú viac, no zrejme z neho vznikne pojazdné kino, v ktorom by sa premietali filmy práve o histórii železníc.

"Keby ho nevezmeme, skončí v šrote a čo by mali ďalšie generácie," dodáva Oravec. "Nech je na koľajniciach a dáva ľuďom radosť," dopĺňa majiteľ René Ušjak.

Súvisiace články