Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
NASA má dôkaz, že na Jupiterovom mesiaci Európa je možno voda
Zdielať na

NASA má dôkaz, že na Jupiterovom mesiaci Európa je možno voda

WASHINGTON / Americký národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) má zrejme ďalší dôkaz o tom, že na Jupiterovom mesiaci Európa je voda. Zábery nasnímané Hubbleovým teleskopom odhalili možné vodné gejzíry.

Podľa NASA teleskop zistil príslušný jav na južnom póle Európy, kde podľa presvedčenia vedcov pod ľadovou vrstvou existuje celý oceán. V roku 2012 Hubbleov teleskop v rovnakej oblasti zistil prítomnosť pary.

Ak sa informácie potvrdia, išlo by už o druhý mesiac v slnečnej sústave, na ktorom boli zistené stopy vody. Kozmická sonda Cassini už skôr zaznamenala vodu prúdiacu na povrch Saturnovho mesiaca Enceladus.

Podľa výskumníkov sa tak zvyšuje pravdepodobnosť, že prípadná misia na Európu by umožnila nazbierať vzorky vody z prasklín v ľade, namiesto aby bolo nutné sa celou krustou pracne prevŕtavať, ako sa doteraz myslelo.

 "Oceán Európy je považovaný za jedno z najsľubnejších miest v slnečnej sústave, ktoré by mohli obsahovať život," povedal Geoff Yoder z NASA. "Tieto gejzíry môžu, v prípade že skutočne existujú, ponúknuť iný spôsob podpovrchového prieskumu Európy," dodal.

 Mohutné gejzíry

Vedci odhadujú, že mohutné gejzíry chrlia vodu do výšky až 200 kilometrov.

Podľa odhadov výskumníkov Európa má dvakrát viac vody než je v oceánoch na zemeguli. Zatiaľ netušia pod ako hrubou ľadovou krustou sa masy vody vyskytujú.

Súvisiace články