Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Deti dajú prednosť počítaču. Vytiahnite ich von a inšpirujte novou záhradou
Zdielať na

Deti dajú prednosť počítaču. Vytiahnite ich von a inšpirujte novou záhradou

BRATISLAVA / Dnešné deti to von do prírody až tak neláka. Radšej sedia doma pri počítači a televízore. Možno je to lenivosťou a možno tým, že potrebujú niečim prilákať, aby si to užili. Napríklad by sa mohli cítiť dobre v záhrade, ktorú vyčarujú Martin s Ferim z relácie Nová záhrada.

Jedna zo záhrad, ktorú Martin s Ferim prerábali mala už nejaké tie roky odžité. Potrebovala zásadnejšiu obnovu a nejaký ten nápad. Tak, aby sa páčila dospelákom aj deťom.

Priestor na behanie

"Prvý krok, že ju musíme vyčistiť. Vyhodiť staré dreviny, prehustenú výsadbu preriediť," hovorí záhradkár z Novej záhrady Martin Čurda. Trávnik zostane, aby bol mali deti priestor na behani.

"Pohyb im nesmie byť znemožňovaný, musí to byť bezbariérové," dodáva Fero Laššák z relácie Nová záhrada.

Bezpečné ohnisko

Záhrada má byť bezpečná, ale zároveň aj inšpiratívna. Záhradkári preto zakomponovali aj ohnisko na opekanie. "Oheň určite pre deti áno. Je to veľký zážitok," hovorí Martin Čurda. "Vhodné je to ohnisko zapustiť a urobiť ohnisko bezpečným," dopĺňa Fero Laššák.

Pre bezpečnosť detí je dobré zbaviť sa aj jedovatých kvetov, bylín a kríkov. Deti sú zvedavé. "Dávajú si do pusy listy, kvety," hovorí Fero Laššák.

Pozrite si priloženú reportáž: