Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Škodcovia napádajú rastliny, pomôcť dokáže aj obyčajná krieda
Zdielať na

Škodcovia napádajú rastliny, pomôcť dokáže aj obyčajná krieda

BRATISLAVA / Vijačka krušpánová je škodca, ktorý vám za pár dní zničí najväčšiu pýchu záhrady. Záhradkári z Novej záhrady vedia, ako sa brániť proti nej a iným škodcom.

"Toto obdobie je prvým obdobím vijačky. Je v štádiu húsenice. Má obrovský apetít a nemá u nás prirodzeného nepriateľa," hovorí moderátor Novej záhrady Martin Čurda. Húsenica napáda iba krušpán, žiadne iné rastliny jej nechutia. Ak sa do rastliny dostane, dá  sa zachrániť.

Dôležitá je prevencia

"Musíme ju výrazne zrezať, prihnojiť a polievať a použiť chémiu," opisuje moderátor Novej záhrady František Laššák. Najlepšia ochrana je podľa záhradkárov prevencia. "Treba povedať, že vmá do roka u nás dve, tri generácie. Prvú máme teraz, ďalšia príde v polovici leta a ak je teplá jeseň, na konci septembra," vymenováva Čurda. Ak rastlinu postriekate špeciálnym chemickým prípravkom, zvieratám neškodí.

Slovenským klasickým škodcom vieme nazvať vošky. "Teraz momentálne sa vošky dobre rozmnožujú, lebo je vlhko," vysvetľuje Čurda. Nestačí bojovať s voškami, treba zlikvidovať aj mravce, ktoré ich ochraňujú.

Krieda na mravce

"Mravce sa o vošky starajú," hovorí Laššák. Tu pomáhajú prípravky napríklad krieda, alebo prípravky, ktoré odpudzujú mravcov. "Ak kriedou vytýčime priestor, tak tomu sa budú vyhýbať," hovorí Laššák.

So záhradkármi sa zhováral moderátor Ivan Janda:

Súvisiace články