Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Koniec chaosu v kalendároch, vznikne špeciálna komisia
Zdielať na

Koniec chaosu v kalendároch, vznikne špeciálna komisia

BRATISLAVA / Po viac ako dvadsiatich rokoch voľnosti pre vydavateľstvá chce ministerstvo kultúry zaviesť v kalendároch jasné pravidlá. Na správne poradie mien bude dohliadať kalendárová komisia.

Kalendáre majú častokrát k jednotlivým dátumom priradené iné mená. To sa ale onedlho zmení.

"Ministerstvo kultúry opäť zavedie kalendárovú komisiu, aby po viac ako dvoch desaťročiach nastal poriadok pri vydávaní kalendárov,"
vysvetľuje hovorca ministerstva Jozef Bednár.

"Aktuálne sa riadime pravidlami, používame stále tie isté mená ktoré boli a plus pridávame mená na žiadosť rodičov. Keď napríklad dostanem 10 e-mailov , že potrebujú, aby tam bolo meno ich dieťaťa uvedené v kalendári, tak ho tam pridáme, napríklad k Marekovi pridáme Marca,"
hovorí majiteľka vydavateľstva Daniela Stanislavová.

Potom sa stáva, že v jednom z kalendárov má Damián meniny 26. septembra a v druhom kalendári 27 septembra. Alebo, kým v jednom kalendári na jeden dátum pripadá jeden oslávenec, v druhom kalendári sú v ten istý deň oslávenci traja.

Exotické mená

Nových mien na Slovensku stále pribúda. Tolerancia je veľká aj na matrike. Aj tam ale majú svoje pravidlá.

"Nemôže byť hanlivé a ženské meno nemôže mať chlapec či naopak. Ak ide o cudzojazyčné, napríklad Esteban, tam musí rodič doniesť dôkaz, že meno sa v inej krajine bežné používa. Stačí aj niečo, čo si stiahne z internetu," vysvetľuje hovorkyňa mestskej časti Staré mesto Nora Gubková.

"Tento návrh je už v pripomienkovom konaní a pravidlá fungovania, zloženie, sa určí až potom, čo ho schváli vláda,"
dodáva Bednár.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články