Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rodičom záškolákov môže hroziť až päť rokov väzenia
Zdielať na
Krimi

Rodičom záškolákov môže hroziť až päť rokov väzenia

KOŠICE / Strata slobody na dva až päť rokov hrozí rodičom detí, ktoré nesedia v laviciach. V uplynulých dňoch na to doplatili aj rodičia z okresu Košice okolie.

Polícia obvinila viacerých rodičov, ktorých deti nechodili riadne do školy. Niektoré z nich vymeškali viac ako 240 vyučovacích hodín. "Obvineniu zo spáchania prečinu ohrozovania mravnej výchovy čelí celkom 8 rodičov, v prípade dokázania viny im hrozí až dvojročné väzenie," povedal hovorca policajného zboru Alexander Szabó.

Vzdelanie je druhoradé

S problémom záškoláctva sa potýkajú v mnohých obciach košického okresu. Niektoré z detí sa v škole neukážu aj niekoľko mesiacov. "Zo strany celých rodín  tam nie je podpora vzdelávania, pretože neprikladajú žiadny význam vzdelaniu," vysvetľuje riaditeľka školy vo Veľkej Ide Terézia Besterciová.

"Rodič rieši v prvom rade to, že musí mať teplo, a musí mať pre dieťa čo jesť, to je preňho základná otázka a všetko ostatné je druhoradé," vysvetľuje koordinátor osvety zdravia Rudolf Rusňák.

Zrekonštruovaná budova

Ak si deti neplnia povinnú školskú dochádzku, škola kontaktuje úrad práce sociálnych vecí a rodiny a tiež políciu. Rodičom potom hrozí trestné stíhanie. Môžu navyše prísť aj o niektoré sociálne dávky.

"Aby sa tu študenti cítili, že je v škole o nich postarané, aby sa cítili v škole príjemne, tak je zrekonštruovaná celá budova. Myslím si, že aj to prostredie, ktoré tu je, dokáže týchto žiakov vychovávať," hovorí Besterciová.

Párkrát v roku

Napriek tomu, sú žiaci, ktorí do školy zavítajú len párkrát v roku. V takomto prípade rodičom hrozí aj vyšší trest. "Trest odňatia slobody na šesť mesiacov až päť rokov hrozí rodičom, ak skutok bol vykonaný závažnejším spôsobom konania to znamená, ak je skutok páchaný po dlhší čas, spravidla ide o vymeškanie viac ako 200 hodín," povedal Szabó.

Pozrite si reportáž redaktory Janette Rákošovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy