Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Záškolák Boris (15) klamal rodičov, hrozia im dva roky väzenia
Zdielať na

Záškolák Boris (15) klamal rodičov, hrozia im dva roky väzenia

HUMENNÉ / Rodičov ôsmaka z Humenného polícia obvinila z ohrozovania mravnej výchovy svojho syna. Pätnásťročný Boris vymeškal v tomto školskom roku 365 hodín. Každé ráno si ale bral tašku s tým, že ide do školy. Jeho mama tvrdí, že o ničom nevedela.

Boris býva s rodičmi v záhradkárskej oblasti v Humennom. Niekoľko týždňov nechodil do školy. Rodičom tak spôsobil veľké problémy.

"Neviem, čo sa s ním stalo, jednoducho nechodil, naozaj neviem,"
hovorí nešťastná Borisova mama.

Prípad už rieši polícia. "Štyridsaťpäťročný muž a rovnako stará žena boli obvinení z mravného ohrozovania výchovy mládeže," potvrdila prešovská hovorkyňa Jana Migaľová.

Pätnásťročný školák si síce každé ráno zobral tašku, do školy ale neprišiel. Mama hovorí, že o ničom nevedela. "O ničom som nevedela. Boris má všetko, neviem, čo sa stalo," tvrdí.

Príčiny záškoláctva

Tínedžer v tomto školskom roku vymeškal spolu až až 365 vyučovacích hodín.

"Obvinení rodičia pätnásťročného syna mu umožnili viesť záhaľčivý život. Rodičia teda vydali osobu mladšiu ako 18 rokov do nebezpečenstva," vysvetlila Migaľová.

Podľa psychologičky Stanislavy Takáčovej sa môže stať záškolák zo dňa na deň aj z tohto najlepšieho žiaka. Môže za to negatívny vplyv ostatných kamarátov, túžba vyskúšať niečo nové, ale aj strach z neúspechu.

"Najčastejším dôvodom nebýva nechuť žiaka ku vzdelávaniu, ale skôr negatívny vzťah ku škole. Buď je dieťa šikanované alebo má iné ťažkosti, napríklad vzťah s učiteľom, či je nejak odstrkované," vysvetľuje.

Povinnosti rodiča

Nadmerný počet vymeškaných hodín dieťaťu nespôsobí len ťažkosti v škole ale väčšinou ide o závažnejší problém, ktorý je za záškoláctvo iba schovaný. Rodičia môžu vyhýbanie sa škole u svojho dieťaťa odhaliť iba vtedy, ak komunikujú s pedagógmi.

"Treba sa informovať v škole, či nemá nejaké ťažkosti so vzdelávaním, vo vzťahu k rovesníkom, kontrolovať mu žiacku knižku, či si nedopisuje známky, či tam nemá ospravedlnenky, o ktorých rodič nevie,"
vymenúva odborníčka.

Obvineným rodičom podľa polície za ohrozovanie mravnej výchovy svojich detí hrozí trest odňatia slobody až na dva roky.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy