Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Záškoláci dostali otca za mreže. Mali stovky vymeškaných hodín
Zdielať na

Záškoláci dostali otca za mreže. Mali stovky vymeškaných hodín

NIŽNÝ TVAROŽEC / Traja súrodenci z malej obce pri Bardejove zrejme zabudli na to, že škola otvára svoje brány od pondelka do piatku. Doteraz vynechali stovky hodín a pravdepodobne by utvorili slovenský rekord, ak by nezasiahli úrady. A trest dostali obaja rodičia.

650 neospravedlnených hodín

Podarený trojlístok súrodencov Jana, Daniela a Tomáš. Všetci sú ešte žiakmi základnej školy. Za minulý školský rok spolu vynechali viac ako 650 neospravedlnených hodín.

Nepomáhalo dohováranie, stretnutia s rodičmi, ba ani hrozba, že prídu o sociálne príspevky. Trojica súrodencov však nie je ani zďaleka ojedinelý prípad. Na základnej škole v Nižnom Tvarožci sa počet záškolákov vyšplhal za minulý rok na niekoľko stoviek. O každom z nich informovali najprv rodičov. Neskôr aj úrady. 

Potrestali rodičov

"Bolo zaslaných na obecné úrady a rodičom 443 oznámení," informuje riaditeľ ZŠ Gaboltov. "Zavolali sme si rodičov, dohovárali sme im, ale aj po tomto nebola náprava," hovorí starostka obce Jana Karnišová.

"Rodičia nereagujú na naše výzvy," tvrdí riaditeľ ZŠ Nižného Tvarožca Marián Michta. Ako sa vraví, dovtedy sa chodí s džbánom po vodu, kým sa nerozbije. Škole aj úradom došla trpezlivosť a začali konať. A keď to nešlo po dobrom, prišlo na tresty. Tie si za svoje ratolesti vyslúžili obaja rodičia.

Dva roky vo väzení

"Rodičia boli obvinení z prečinu ohrozovania mravnej výchovy mládeže," dodáva Migaľová. "Matka mala súdom nariadený výkon trestu prácou, odpracovala 200 hodín v obci a otec je vo výkone trestu," informuje Karnišová.

Dvojročné väzenie – toľko súd vymeral otcovi za záškoláctvo jeho detí. Súrodenci sa už v poslednom období v dochádzke vraj polepšili. So siedmimi deťmi je teraz mama sama. Otec si už odpykáva trest. Podľa riaditeľa školy to však nie je práve najšťastnejšie riešenie.

Téme sa venuje reportérka Daniela Jureková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy