Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Osadníci majú útočiť na dôchodcov, tí sú zúfalí
Zdielať na

Osadníci majú útočiť na dôchodcov, tí sú zúfalí

ROŽŇAVA / Výkaly na každom kroku, neustále slovné útoky a vulgárne nadávky, ale aj takmer každodenné krádeže. Takýto život majú najmä dôchodcovia v jednej mestskej časti Rožňavy. Tvrdia, že mladí už odtiaľ radšej odišli. Problém majú s neprispôsobivými susedmi, ktorí tam žijú v sociálnych bytoch. Ľudia už spísali petíciu, tiež zvolali zhromaždenie, na ktoré pozvali aj mestských poslancov. Rozhodne sa nedalo označiť ako pokojné.

Deti majú kradnúť všetko, čo im príde pod ruky

Obyvatelia mestskej časti v Rožňave sú zúfalí. Neprispôsobivé deti im majú kradnúť všetko, čo im príde pod ruky. Pani Božene chýba už aj kovová brána. Z dvorov už pomizlo takmer všetko železo, pani Magdaléne ukradli čerpadlo s celým vodným systémom aj veci po manželovi. "Čo môj manžel nebohý mal. Veľmi veľa škody mi narobili. To mi už nikto nenahradí," hovorí Magdaléna Nogelová.

Deti sa údajne nudia a do dvorov hádžu aj kamene. "Sedíte v lete na dvore, kameň do hlavy," opisuje svoju skúsenosť Božena Árvayová. "Trafili susedke vnuka, áno to sa stalo," dodáva pani Magdaléna.

Hrubé nadávky

Keď dôchodcovia upozornia rodičov, majú prísť na rad hrubé nadávky. "Keď som sa ozvala, tak ty k**va, ty sviňa, ty ticho buď," hovorí pani Božena. Dôchodcovia si svoj majetok strážili aj psami, avšak nepomohlo ani to. "Psa mi otrávili, no čom vám mám povedať. Kúpim zasa a budem plakať jak za deckom," dodáva pani Arvayová.

O tom, že ľudské exkrementy nachádzajú denne pri svojich domoch už nechcú ani hovoriť. "Oni kadiaľ chodia, nohavičky dole, špinia, stolicu nájdete, kde chcete," hovorí pani Božena. "Vyjde von a rovno za strom. A to my sa máme na to pozerať," pýta sa pani Magdaléna.

Osadníci sa bránia

Osadníci sa však bránia a tvrdia, že dôchodcovia klamú a škody si narobili samy. "Všetko si to robí sama aj rozbíja si okná sama," hovorí jedna z osadníčok.

O pomoc teda požiadali mesto. To priamo v areáli sociálnych bytov zriadilo pracovisko pre sedem terénnych pracovníkov, ktorí budu na poriadok a hlavne dohliadať na deti. "Usmerňovanie ľudí, kontrola detí či chodia do školy, či dodržiavajú povinnú školskú dochádzku," hovorí Pavol Burdiga, primátor Rožňavy.

Dôchodcovia veria, že nový systém im pomôže. Takýto život na dôchodku si veru nepredstavovali. "Ja som si myslela, že na zaslúžilom dôchodku budem kľudne žiť ale toto nie je život," hovorí dôchodkyňa. Okrem sociálnych pracovníkov mesto v tejto časti zriadi aj kamerový systém, aby predišlo ďalším výtržnostiam.

Téme sa venuje reportérka Martina Molčanová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy