Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Osadníkov kontroluje špeciálna hliadka, tu je dôvod
Zdielať na

Osadníkov kontroluje špeciálna hliadka, tu je dôvod

VEĽKÁ LOMNICA / Dochádzka žiakov z osady vo Veľkej Lomnici sa v priebehu troch týždňov mimoriadne zlepšila! Ale nie zásluhou rodičov. Starosta obce a riaditeľ základnej školy sa spojili so štátnou políciu a rómskou hliadkou z osady. Začal sa tak lov na záškolákov.

Špeciálna hliadka čaká na pokyn od riaditeľa

Po prvej vyučovacej hodine ja v základnej škole vo Veľkej Lomnici (okr. Kežmarok) pripravená rómska hliadka. Tá čaká na pokyn od riaditeľa. Učitelia poctivo spisujú zoznam žiakov. 

Ak niekto chýba, nahlásia to a rómska hliadka spolu so špecialistom z obvodného oddelenia v Kežmarku vyráža do osady zistiť, prečo dieťa neprišlo do školy.

Niektoré deti idú napríklad k lekárke, ktorá začína ordinovať od 11:00. To ale nestačí. Člen hliadky si vždy overí, či na vyšetrenie rodičia s deťmi skutočne išli. Ak dieťa nájdu doma, vypravia ho na vyučovanie.

Vzdelanie pre každého

Podľa riaditeľa školy tento systém funguje už tri týždne a je účinný. Dochádzka sa mimoriadne zlepšila. "Začali sme to riešiť aj kvôli tomu, lebo nám záleží na tom, aby boli vzdelaní všetci žiaci na tejto škole," hovorí Ladislav Husár, riaditeľ ZŠ Veľká Lomnica.

Navyše rodičom hrozí, že prídu o sociálne dávky. V momente, ako ich dieťa vymešká určitý počet hodín. Niektorí osadníci touto novinkou nadšení neboli. Postupne si však zvykajú a svoje deti radšej vypravia na vyučovanie hneď ráno.

Téme sa venuje reportérka Zuzana Pojedincová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy