Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Záškoláctvo je problém, hovoria učitelia v Plaveckom Štvrtku
Zdielať na

Záškoláctvo je problém, hovoria učitelia v Plaveckom Štvrtku

PLAVECKÝ ŠTVRTOK / Deti vynechali 18 000 vyučovacích hodín a napriek tomu za záškoláctvo nebol trestne stíhaný žiaden z rodičov. Na základne škole v Plaveckom Štvrtku (okr. Malacky) vraj bolo bežné, že niektorí žiaci do školy nechodili vôbec alebo počas vyučovania utiekli. Od septembra je však všetko inak! Nad žiakmi majú dozor štyria rodičia, ktorí za to berú aj plat.

Polícia nekonala, tvrdí starosta

117 žiakov školy vynechalo dokopy až 18 tisíc vyučovacích hodín. Starostu obce hnevá, že napriek tomu, že o záškoláctve informujú políciu, tá doteraz nekonala. "Nepamätám si prípad, aby rodičia boli potrestaní," hovorí starosta Plaveckého Štvrtku Ivan Slezák.

V minulom školskom roku poslali na políciu štrnásť prípadov. "Štyri prípady nám vrátili, lebo sa zistilo, že to nebolo neúmyselné zanedbanie povinnej školskej dochádzky," hovorí Slezák.

Polícia však eviduje prípad, kedy bol rodič ako zákonný zástupca obvinený z prečinu ohrozovania mravnej výchovy mládeže. "Vyšetrovanie bolo v tomto prípade v mesiaci júl ukončené s návrhom podania obžaloby," uviedla hovorkyňa KR PZ v Bratislave Karina Považanová.

Pozastavili vyplácanie rodinných prídavkov

Podľa našich informácii prokurátor stiahol obžalobu. A zasa rodičia záškolákov unikli pred zákonom, a nesiahli im ani na prídavky. "Evidujeme v súčasnosti 27 prípadov, kedy bolo pozastavené vyplácanie rodinného prídavku a bolo presmerované na inštitút osobitného príjemcu, čiže na obec," uviedol Peter Zeman, hovorca ústredia práce.

V praxi to znamená, že rodičia tú istú finančnú čiastku dostanú,  ale na obecnom úrade. Musia však v hodnote 23 eur doniesť  bločky z nákupov. "Je s tým spojená veľká administratíva a môžem za seba povedať, že rodičia nie sú týmto štýlom nijako postihnutí," uviedla Zlatica Dražová, referentka OÚ Plavecký Štvrtok.

Od začiatku tohto školského roka, v škole pracujú a na poriadok dbajú štyria rodičia. "Poznajú nás, majú pred nami rešpekt, chovajú sa tak jak majú. Nefajčia a neutekajú. Vôbec," hovorí Mário Jankovič, jeden z členov rodičovskej hliadky.

Riešenie záškoláctva vo Veľkej Lomnici

So záškoláctvom bojuje aj základná škola vo Veľkej Lomnici (okr. Kežmarok). Na tejto škole zriadil riaditeľ hliadku, ktorá chodí do miestnej osady a kontroluje tam malých záškolákov. VIAC TU.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy