Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ovčie kiahne v dospelosti môžu spôsobiť výrazné problémy
Zdielať na

Ovčie kiahne v dospelosti môžu spôsobiť výrazné problémy

BRATISLAVA / Ovčie kiahne väčšina ľudí prekoná v detstve. Niektoré mamy sú rady, keď sa ich dieťa infikuje v škôlkarskom veku a získa tým celoživotnú imunitu. Podľa lekárov sa objavujú prípady, keď dospelý človek dostane ovčie kiahne aj druhýkrát.

Lekár tvrdí, že staré učebnice o doživotnej imunite po prekonaní ovčích kiahní, sú už zrejme neaktuálne. "Aj nás to učili, že len raz za život ich dostanete. Teraz tento názor prekonávame. U ľudí s vekom klesá aj imunita, takže je možné dostať infekciu znova," vysvetľuje všeobecný lekár Valér Husarovič.

V dospelosti rarita

"V niektorých prípadoch áno, je to dosť ojedinelé," uviedol Juraj Hegyi z dermatologickej ambulancie. "Je to raritné," potvrdila pediatrička Monika Antošová.

Známe boli doteraz len prípady, kedy sa toto už prekonané ochorenie u dospelého pripomenulo pásovým oparom. Lekári sa len ojedinele stretávajú s tým, aby sa typický výsyp a ovčie kiahne objavili aj druhýkrát v živote.

Oslabená imunita

"Dcéra dostala ovčie kiahne a keďže ja som ich prekonal už ako päťročný, ani vo sne mi nenapadlo, že by som sa mohol nakaziť aj druhýkrát. Teraz mám viac vyrážok ako dcéra," povedal nakazený muž.

V čase nakazenia mal oslabenú imunitu a bral antibiotiká. Aj to je zrejme príčinou, prečo ochorenie dostal druhýkrát. "Dôvodom môže byť vývoj vírusu. To znamená, že ten vírus sa zmenil od doby, kedy sa ním človek nakazil prvýkrát," uviedol dermatológ.

Pozrite si analýzu Novín o 17-ej:

Iná infekcia

Lekári zvažujú aj možnosť, že človek mohol prekonať v detstve celkom inú infekciu, ktorá sa iba podobala ovčím kiahňam.

"Máme veľa vírusových ochorení, ktoré majú veľmi podobný priebeh. Aj kožný nález je podobný kiahňam," dodala pediatrička Monika Antošová.

Hrozba pre tehotné

Ovčie kiahne v dospelosti sú rizikové najmä v tehotenstve. "Podľa posledných údajov bolo v priebehu roka v slovenských nemocniciach hospitalizovaných 48 pacientov nad 25 rokov, pričom príčinou hospitalizácie boli ovčie kiahne," uviedol hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.

"V detstve to väčšinou nezanecháva nejaké komplikácie. U dospelých to môže zanechať komplikácie. Zápal mozgových blán alebo zápal niektorých vnútorných orgánov," dodal Husarovič.

Či pacient prekonal ovčie kiahne a má protilátky, sa dá zistiť aj vyšetrením z krvi. Očkovanie proti ochoreniu je možné, nepatrí ale k povinným očkovaniam.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy