Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lekári: mikrocefália, ktorú spôsobuje vírus zika, nie je u nás novinkou
Zdielať na

Lekári: mikrocefália, ktorú spôsobuje vírus zika, nie je u nás novinkou

BRATISLAVA / Mikrocefália je závažná porucha, ktorá sa môže vyskytnúť počas tehotenstva. V našich končinách nie je toto ochorenie žiadnou novinkou a jej výskyt je zanedbateľný. Podľa odborníkov sa vyskytne od dvoch do piatich prípadov na desať tisíc pôrodov.

Mikrocefália je porucha, ktorá sa môže vyskytnúť už počas tehotenstva. Ochorenie je viditeľné mimoriadne malou hlavičkou.

Čoraz viac prípadov tejto poruchy sa objavuje v Brazílii. Spájajú ho s komármi, ktoré tieto vírus prenášajú.

Ochorenie nie je cudzie ani na Slovensku. "Všeobecne známe vírusové infekcie spôsobujú mikrocefáliu. A to je dlho rokov známe," uviedol hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre reprodukčnú medicínu Martin Petrenko.

Pozrite si rozhovor s Martinom Petrenkom a Darinou Chovancovou o mikrocefálii:

Aj preto pri pravidelných prehliadkach tehotné ženy podstupujú preventívne vyšetrenia na vírusové ochorenia ako napríklad Ovčie kiahne, vírusové opary, Rubeolu, či citomegalovírusy. "No a že Zika je teraz podozrivá, tak to je len ďalší vírus do skupiny, ktoré spôsobujú mikrocefaliu," dodal Petrenko.

Nielen vírusy sa môžu pod výskyt tejto poruchy podpísať. Podľa odborníkov za to môže buď genetika, drogy, alkohol či toxické prostredie, v ktorom sa potenciálna matka v čase tehotenstva pohybuje.

Vedie k potratom

"Je to oveľa závažnejšie, Keď je takáto komplikácia veľmi skoro v tehotenstve. Často to vedie k potratom," uviedla prednostka novorodeneckej kliniky M. Rusnáka Slovenskej zdravotníckej univerzite a Univerzitnej nemocnice v Bratislave Darina Chovancová.

Ak ale nejde o genetickú chybu, lekári odporúčajú každej budúcej mamičke základné preventívne opatrenia. "V chrípkovej sezóne sa má vyhýbať priestorom, kde je veľa ľudí. Má sa chrániť. Nemala by cestovať tehotná do krajín, kde by sa mohla vystaviť rizikám infekcie," dodala Chovancová.

Zanedbateľný výskyt

Odborníci tvrdia, že mamičky by teraz nemali podliehať žiadnej panike. Lekári majú širokú plejádu metód, ktorými dokážu toto ochorenie odhaliť v skorom štádiu.

Výskyt u nás je zanedbateľný. "Od dvoch do piatich prípadov na desať tisícov pôrodov," dodal Martin Petrenko.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy