Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zika sa prenáša aj krvou. V Španielsku potvrdili prípad nákazy u tehotnej ženy
Zdielať na

Zika sa prenáša aj krvou. V Španielsku potvrdili prípad nákazy u tehotnej ženy

BRAZÍLIA/MADRID / Španielsko potvrdilo nákazu vírusom zika u tehotnej ženy, ktorá prišla z Kolumbie. Ako napísal španielsky denník El Mundo, ide o prvý prípad nákazy týmto vírusom u tehotnej ženy v Európe.

V Španielsku je podľa denníka už viac prípadov nákazy vírusom zika, ale tento je prvý najzávažnejší. Vírus zika je totiž nebezpečný pre vývoj plodu. Brazília zároveň potvrdila prípad nákazy transfúziou krvi.

Agentúra Reuters informovala, že v Brazílii zatiaľ existovalo len podozrenie, že sa tento vírus môže krvou prenášať. Preto už Spojené štáty minulý týždeň zakázali darcovstvo krvi pre ľudí, ktorí boli vírusom zika nakazení. Tiež Brazília tento týždeň vydala nariadenie pre zdravotnícke zariadenia neodoberať krv ľuďom nakazeným vírusom skôr ako po 30 dňoch.

Pacient s vírusom zika

Zdravotnícke úrady mesta Campinas v brazílskom štáte Sao Paulo potvrdili, že pacient liečený v ich nemocnici vlani v apríli sa nakazil vírusom zika po opakovaných transfúziách krvi. Nakoniec zomrel, ale nie pre nákazu, ale pre strelné poranenia, pre ktoré bol hospitalizovaný.

Doteraz sa potvrdilo, že vírus zika sa prenáša len uštipnutím komára. V utorok informovali úrady v americkom Texase o prípade údajného prenosu vírusu zika pohlavným stykom.

V amerických krajinách

Nákaza vírusom zika sa objavila v Brazílii vlani na jeseň a postupne sa rozšírila do viac než dvadsiatky krajín amerického kontinentu.

Príznaky ochorenia sú obvykle mierne (vyššia teplota, vyrážka, bolesti hlavy a kĺbov). Nebezpečenstvo ale hrozí tehotným ženám, pretože infekcia podľa podozrení možno spôsobuje u detí mikrocefáliu (nedostatočný vývoj mozgu).

Stav núdze

Od pondelka platí pre vírus celosvetový stav núdze, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia naposledy vyhlásila v roku 2014 pre ebolu.

Proti vírusu zika zatiaľ neexistuje účinný liek a ani vakcína, na ktorej brazílski vedci spolupracujú s výskumníkmi zo Spojených štátov. Vývoj vakcíny ale môže trvať aj tri až päť rokov.

Nebezpečný vírus zika je už aj v Európe. Odborníci upozorňujú, aby sa ľudia vyhýbali komárom, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy