Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Svet straší vírus zika, ohrozené štáty vyhlásili vojnu komárom
Zdielať na

Svet straší vírus zika, ohrozené štáty vyhlásili vojnu komárom

BRAZÍLIA, OTTAWA / Niektoré krajiny postihnuté vírusom zika zaznamenali v poslednej dobe zvýšený výskyt prípadov ďalšieho ochorenia nervovej sústavy, ktoré je inak relatívne vzácne. Informuje o tom spravodajský server BBC.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) týmto krajinám odporučila, aby sa ich nemocnice pripravili na Guillain-Barrého syndróm, ktorý sa prejavuje obrnou svalstva.

WHO vraj uznala, že počet prípadov tohto syndrómu sa v niektorých krajinách postihnutých vírusom zika zvýšil. Príčina tohto autoimunitného ochorenia postihujúceho periférnu nervovú sústavu ešte nebola úplne objasnená.

Choroba sa prejavuje rastúcou paralýzou, od slabosti v nohách sa šíri do horných končatín a tváre. Pri rýchlej liečbe získa väčšina pacientov opäť plnú mobilitu. Môže ale skončiť aj smrťou v prípade, že sa vyskytnú závažné pľúcne komplikácie.

Príznaky ochorenia

Nákaza vírusom zika sa objavila v Brazílii vlani na jeseň a postupne sa rozšírila do viac ako dvadsiatky krajín amerického kontinentu. Príznaky choroby sú zvyčajne skôr mierne (vyššie teploty, vyrážka, bolesti hlavy a kĺbov). Nebezpečenstvo ale hrozí tehotným ženám, pretože infekcie podľa podozrení možno spôsobujú u detí mikrocefáliu (nedostatočný vývoj mozgu).

Brazília prešetruje cez 4 000 prípadov novorodencov, u ktorých je podozrenie, že trpí mikrocefáliou kvôli vírusu zika, niekoľko ich už zomrelo. Súvislosť mikrocefálie s vírusom zika ale zatiaľ nie je preukázaná.

Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová v sobotu vyhlásila, že jej krajina vyhrá "vojnu" proti komárom druhu Aedes aegypti, ktorý vírus prenáša. "Túto vojnu vyhráme. Ukážeme, že brazílsky ľud je schopný túto vojnu vyhrať," vyhlásila prezidentka po rokovaní s niekoľkými ministrami a guvernérmi.

Boj s komármi

Rousseffová oznámila, že vláda v piatok spustila celonárodnú upratovaciu operáciu, ktorej cieľom je eliminovať podmienky vhodné pre množenie komárov. Tým sa darí najmä v oblastiach stojatých vôd. Podľa prezidentky sa operácia týka všetkých zariadení armády alebo federálnych školských či zdravotníckych zariadení.

Mimo Latinskú Ameriku sa už vírus zika objavil okrem iného v USA, Nemecku, Británii či Dánsku. Prvé štyri prípady nákazy v piatok ohlásila tiež Kanada. Spojené štáty v piatok oznámili tretí prípad nákazy. Nositeľom vírusu je muž zo štátu Illinois, ktorý cestoval do Kolumbie.

Podozrivý syndróm

Podľa WHO sa Guillain-Barrého syndróm zvyčajne vyskytuje asi v početnosti 0,4 až štyri prípady na 100 000 obyvateľov ročne. Napríklad v Salvádore, kde je tiež teraz rozšírený vírus zika, je obvyklý výskyt asi 14 prípadov Guillain-Barrého syndrómu za mesiac, ale od začiatku decembra do začiatku januára táto stredoamerická krajina zaznamenala 46 prípadov, pričom dvaja ľudia zomreli.

V Hondurase, kde bolo od polovice decembra registrovaných asi 1 000 ľudí nakazených vírusom zika, zaznamenali za rovnakú dobu 13 prípadov syndrómu. Podľa neurológa nemocnice v meste San Pedro Sula Arnolda Thompsona majú normálne desať prípadov za rok, a teraz 13 za mesiac. Všetkých 13 pacientov malo podľa Thompsona predtým buď horúčku dengue, vírus zika či ochorenie Chikungunya. Tieto tri choroby šíria komár druhu Aedes aegypti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy