Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Lekári sa blížia k vakcíne proti vírusu zika, jej nasadenie však potrvá roky
Zdielať na

Lekári sa blížia k vakcíne proti vírusu zika, jej nasadenie však potrvá roky

WASHINGTON / Americkí vedci vyvinuli dve látky, ktoré sú kandidátmi na vakcínu proti dosiaľ neliečiteľnej nákaze vírusom zika. Klinické testy by mali spustiť ešte do konca tohto roku. Vakcína ale bude dostupná najskôr až o niekoľko rokov.

Zika vírus je nebezpečný aj v tom, že až u štyroch pätín nakazených sa neobjavujú žiadne symptómy. Nákaza sa v jednej pätine prejavuje silnými niekoľko dní trvajúcimi horúčkami. Zika vírus prenášajú tropické komáre a blokujú vývin mozgu nenarodených detí.

"K dnešnému dňu sa prípady nákazy objavili v 23 krajinách a teritóriách. Stav pohotovosti je veľmi vysoký." informovala riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie Margaret Chan.  

"Žiadam vás, aby ste zmobilizovali každého zamestnanca, každého odborára, kolegov z práce, priateľov z kostola, spolužiakov, členov rodiny a priateľov," vyzýva brazílska prezidentka Dilma Rousseff. 

Alarmujúce čísla prichádzajú z celého sveta. Svetová zdravotnícka organizácia varovala, že epidémia sa šíri explozívne a môže na americkom kontinente postihnúť až štyri milióny ľudí.

Nákaza by sa mala vyhnúť Kanade a Čile, pretože v ich podmienkach druh komárov Aedes aegypti neprežije.

Ohrozená Amerika

Epicentrom vírusu sa stali latinskoamerické krajiny - Brazília, Kolumbia a Venezuela. Venezuela ohlásila až 4700 podozrení na ochorenie, pričom tamojšie ministerstvo zdravotníctva spúšťa rozsiahle opatrenia v súvislosti s vyhubením komárov. Na pomoc je povolaná aj armáda.

V Brazílii sa už s postihnutím narodilo 4180 detí. Komáre už začali v krajinách vydymovať.

"Pracujeme na troch krokoch, aby sme s vírusom vedeli bojovať. Prvým je rýchla diagnostika ochorenia. Druhým je vytvorenie účinného séra, ktoré vírus zničí. Tretím je vakcína. Aktuálne ale stále nemáme dostatok informácií o víruse, napríklad informácie o jeho dopadoch na orgány,"
vysvetlil riaditeľ divízie klinických testov Alexander Precioso.

Epidémia súčasných rozmerov

Vírus zika prvýkrát zaznamenali v päťdesiatych rokoch minulého storočia, k epidémii súčasných rozmerov ale vtedy nedošlo.

Problémom pre zdravotníkov je aj diagnostika, pretože zika má podobné symptómy ako tropická horúčka dengue. 

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy