Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nebezpečný vírus zika je už aj v Európe. Vyhýbajte sa komárom, varujú odborníci
Zdielať na

Nebezpečný vírus zika je už aj v Európe. Vyhýbajte sa komárom, varujú odborníci

ŽENEVA / Na nebezpečný vírus zika zatiaľ nie je žiadny liek. Obyčajné štipnutie komárom v tehotenstve môže mať fatálne následky najmä pre budúce dieťa.

Nebezpečenstvo vírusu zika si v Južnej Amerike prvýkrát uvedomili na jeseň minulého roka. Vtedy sa totiž začal rodiť zvýšený počet detí s mikrocefáliou. Ide o anomáliu, pri ktorej dieťaťu narastie len malá hlavička, čo spôsobí značné poškodenie mozgu.

"Bol to pre nás šok. Najmä to, že nám to nikto nevedel vysvetliť. Nevedeli sme, čo je to mikrocefália a čo spôsobuje. Chceli sme sa dozvedieť viac, ako sa bude vyvíjať a to nám nikto nevedel povedať," hovorí matka dieťaťa s mikrocefáliou Hilda.

Tehotné v nebezpečenstve

Až pri študovaní príčin lekári zistili, aké sú komáre pre tehotné ženy nebezpečné. Práve tie totiž prenášajú vírus, ktorý spôsobuje nesprávny vývin plodu.

V brazílskom štáte Pernambuco sa bežne stáva, že sa počs jedného dňa narodia aj tri deti s týmto postihnutím.

SITA

"Na začiatku som si myslela, že je to ďalší nový vírus, ale nečakala som, že to takto tragicky zasihane toľko detí," priznáva neurologička Vanessa Van Der Linden.

Nedostatočné podmienky

Najväčším problémom v tejto oblasti je nedostatok zdravotných zariadení, zlé hygienické podmienky a tropické počasie, ktoré komáre obľubujú. Tucty matiek čakajú v radoch aj niekoľko hodín, aby sa so svojim dieťaťom dostali k neurológovi. Tých je v krajine žalostne málo.

"Myslím si, že by mohli oveľa viac pomôcť, aspoň tak, že by posilnili nemocničný personál. Chodí sem toľko detí a matiek z okolitých miest a lekári nestíhajú všetkých liečiť," dodáva matka dieťaťa s mikrocefáliou Gleyse.

Vyhubenie komárov

Úrady sa teraz snažia postrekmi vyhubiť komáre, ktoré tento vírus prenášajú. Tehotné ženy vyzývajú, aby sa vyhýbali týmto hmyzom, ako sa len dá. Krízové zasadnutie pre vírus Zika zvolala aj Svetová zdravotnícka organizácia.

Šírenie choroby totiž dosialo alarmujúci rozmer a od konca minulého týždňa sa nákaza objavila už aj v Európe.

Vírus zika je už aj v Európe, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy