Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Končí najhoršia epidémia eboly. Zabila vyše 11 300 ľudí
Zdielať na

Končí najhoršia epidémia eboly. Zabila vyše 11 300 ľudí

NEW YORK/ŽENEVA / Svetová zdravotnícka organizácia vo štvrtok vyhlásila Libériu za krajinu bez nákazy ebola. Znamená to, že táto vírusová epidémia v západnej Afrike oficiálne skončila.

Ochoreniu podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie podľahlo viac ako 11 300 ľudí.

Víťazstvo nad ebolou

Koniec nákazy už v stredu so zdržanlivým optimizmom ohlásil generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý ale varoval, že nové vzplanutie choroby je nevyhnutné a svet musí byť aj naďalej v pozore.

"Tento úspech by sme nedosiahli bez rozhodného vodcovstva prezidentov a ďalších zodpovedných osôb z týchto troch štátov - Sierry Leone, Guinei a Libérie - a bez účasti všetkých miestnych komunít," uviedol generálny tajomník na zhromaždení v New Yorku.

SITA

"Nebezpečenstvo ale, samozrejme, trvá. V tomto roku možno očakávať ďalšie prípady eboly," konštatoval. Na vzniku nových ohnísk nákazy ale bude podľa neho dochádzať čím ďalej, tým menej. Západná Afrika má tak pre túto chvíľu epidémiu za sebou, dodal Pan Ki-mun.

"V západnej Afrike boli zastavené všetky známe reťazce prenosu," uviedla Svetová zdravotnícka organizácia o tom, že vyhrala nad epidémiou. Vyhlásenie tejto organizácie ale varuje, že Sierre Leone, Guinei i Libérii naďalej hrozí vysoké riziko toho, že sa tu dodatočne objavia malé ohniská eboly.

Bez nových prípadov

Svetová zdravotnícka organizácia označuje oficiálne epidémiu za skončenú, pokiaľ daná krajina absolvuje bez nových prípadov dve inkubačné obdobia v dĺžke 21 dní. Sierra Leone tento stav dosiahla vlani v novembri a Guinea o mesiac neskôr.

Epidémia eboly si vyžiadala vyše 11 300 životov od výskytu prvého prípady v Guinei v decembri 2013, čo bolo najviac v histórii ochorenia. Celkovo sa nakazilo viac ako 29 000 ľudí.

Najobávanejšie ochorenie

Medzinárodná lekárska humanitárna organizácia Lekári bez hraníc vyzvala pri tejto príležitosti globálnu zdravotnícku komunitu, aby si z udalosti vzala ponaučenie, ako byť lepšie pripravený na budúce podobné epidémie. Lekári bez hraníc pokračujú vo svojej asistencii v nemocniciach v Libérii, Sierra Leone a Guinei, kde pomáhajú pacientom, ktorí sa chorobu prekonali.

SITA

Ebola je jednou z najobávanejších chorôb na svete. Je vysoko nákazlivá a úmrtnosť u nej dosahuje až 90 percent. Proti chorobe zatiaľ neexistuje úplne spoľahlivý liek, ani vakcína.

Najviac nádejí vkladali do americko-kanadského liečiva ZMapp, japonského antivirotika Avigan či niektorých vakcín. Ďalšiu látku proti ebole vyvinul tám virológov v americkej farmaceutickej firme Gilead Sciences pod vedením českého vedca pôvodom z Chomutova Tomáša Cihlářa.

Američania testovali vakcínu proti ebole aj na ľuďoch, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy