Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Ebola sa šíri, v Nemecku pristál chorý Belgičan
Zdielať na

Ebola sa šíri, v Nemecku pristál chorý Belgičan

FRANKFURT / V nemeckom Frankfurte v piatok ráno pristálo lietadlo s pacientom chorým na ebolu. Pravdepodobne ide o belgického lekára zo Sierra Leone. Ide tak už o druhý prípad pacienta s ebolou v Nemecku.

Nemecké úrady zatiaľ nezverejnili žiadne podrobnosti o pacientovi s ebolou. Presun zo Sierra Leone však prebehol za prísnych bezpečnostných opatrení.

V izolácii sú naďalej aj ľudia v americkom Dallase. Tí prišli do kontaktu s chorým Libérijčanom. Hrozí tak, že aj u nich prepukne choroba.

"Nemôžeme sa dočkať, kedy to už všetko skončí," hovorí Louise, priateľ muža nakazeného ebolou.

Američania berú možnú hrozbu veľmi vážne. Rodine a priateľom dali podpísať dokumenty, že ak v najbližších troch týždňoch opustia domáce väzenie, obvinia ich zo všeobecného ohrozenia.

"Oznámili nám, že ak pôjdeme svojvoľne von, postavia nás pred súd," priznáva Louise.

Klamal, aby odletel

Zdravotný stav Libérijčana sledujú i v jeho domovine, kde ho po uzdravení čaká súd. Pred odletom totiž klamal o svojom zdravotnom stave a faktoch.

"To, že vedel, že prišiel do kontaktu s ebolou a napriek tomu opustil krajinu, je neospravedlniteľné," konštatuje prezidentka Libérie Ellen Johnson.

Pozrite si priloženú reportáž:


V krajine sa ebolou nakazil i Američan, ktorý tam pracoval pre viaceré televízie. Ten letel do Spojených štátov cez Brusel.

S ebolou bojujú vedci na celom svete. Momentálne zázrak zaznamenáva Thajsko.

"Sme nadšení, pretože ako prví na svete sme objavili potrebné protilátky na ebolu," hovorí šéf nemocnice Udom Kachintornm.

Ebola je už aj v Nemecku:



Ak sa správa potvrdí, pôjde o najúčinnejšiu liečbu proti chorobe. Pomáha najmä v počiatočných štádiách, keď ešte ľudské orgány nie sú nenávratne poškodené. Podľa lekárov sú prvotné výsledky viac než sľubné.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy