Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na Slovensku riziko nehrozí, naše komáre vírus zika neprenášajú
Zdielať na

Na Slovensku riziko nehrozí, naše komáre vírus zika neprenášajú

KODAŇ / Dánsko ako prvá európska krajina ohlásila prípad nákazy vírusom zika, ktorý je spájaný s poškodzovaním mozgu novorodencov. Prvých nakazených majú aj Spojené štáty americké či Kostarika. Slovensko vírus zika podľa odborníkov neohrozuje.

Všetci pacienti vrátane európskeho sa podľa úradov nakazili pri pobyte v Latinskej Amerike. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok uviedla, že vírus sa pravdepodobne rozšíri do všetkých krajín amerického kontinentu s výnimkou Kanady a Čile. Americký prezident Barack Obama vyzval k rýchlemu vývinu lieku a vakcíny.

Návrat z Latinskej Ameriky

Zdravotnícke úrady v dánskom Aarhuse informovali, že pacient, u ktorého bol vírus zistený, sa vrátil z Latinskej Ameriky. Dánske úrady odporučili tehotným ženám, aby sa vyhli cestám do tejto oblasti, ktorí je postihnutá týmto vírusom. Zároveň uviedli, že Dánsku epidémia nehrozí.

Dva prípady nákazy oznámili Spojené štáty. Nakazení pôvodom z Virginie a Arkansasu sa taktiež nedávno vrátili z krajín Latinskej Ameriky, kde sa nakazili. Chorá osoba sa nakazila mimo USA a nepredstavuje žiadne riziko pre svoje okolie, uviedla zástupkyňa zdravotníckeho úradu štátu Virginia Marissa Levine. Dôvodom je vraj fakt, že vo Virginii momentálne nie je sezóna komárov, ktorí nákazu prenášajú. Nakazená osoba v Arkansase trpí vraj len miernou formou ochorenia.

O nakazení v Dánsku informoval aj americká stanica Fox News na svojom Twitteri:

Nakazený v Kostarike

Prvý prípad nákazy vírusom zika v utorok potvrdila taktiež Kostarika. Dvadsaťpäťročný muž sa vraj nenakazil priamo v krajine: nakazený komár ho pravdepodobne bodol pri nedávnej návšteve Kolumbie. Úrady už v okolí jeho domu urobili postrek proti komárom, aby zabránili šíreniu vírusu.

Vírus zika je prenášaný komármi druhu Aedes aegypti, ktorí sú taktiež prenášačmi horúčky dengue. Jeho príznaky sú obvykle mierne, môže sa prejavovať vysokými teplotami, vyrážkou, bolesťou hlavy aj kĺbov, ktoré trvajú asi sedem dní.

Vírus ale pravdepodobne spôsobuje rovnako to, že sa nakazeným matkám rodia deti s výrazne menšou hlavou, čo je často spôsobené nedostatočne vyvinutým mozgom. V Brazílli boli takto postihnuté tisíce detí, najmenej päť z nich zomrelo. Silno zasiahnutá je aj Kolumbia.

Americké ministerstvo zdravotníctva na Twitteri zverejnilo infografiku, ako sa ochrániť pred uštipnutím komára:

Výskum potrvá niekoľko rokov

Americký prezident Barack Obama vyzval k rýchlemu pokroku vo vývoji účinných liekov a preventívnych prostriedkov. "Prezident zdôraznil nutnosť urýchliť výskum, aby boli dostupné lepšie diagnostické testy, vakcíny a lieky," uviedol Biely dom v prehlásení. Obama rovnako chce, aby všetci Američania mali o víruse dostatok informácií.

Proti vírusu zatiaľ neexistuje účinný liek. Americké úrady oznámili, že zahajujú práce na vývoji očkovacej látky. Výskum ale bude trvať niekoľko rokov. Zatiaľ nie sú jasné všetky spôsoby, ktorými sa vírus prenáša. Okrem uštipnutia komárom to môže byť podľa WHO zrejme aj pohlavný styk.

Americké aerolinky United Airlines oznámili, že umožnia svojim klientom, ktorí si zakúpili letenky do postihnutých krajín, odloženie letu alebo vrátenie peňazí. Americké stredisko pre kontrolu chorôb a prevencie (CDCP) nedoporučilo tehotným cestovať do Karibiku a Južnej Ameriky, kde dochádza k prenosu chorôb.

Už cez víkend varovali Kolumbia, Ekvádor, Salvador a Jamajka ženy, aby sa pre vírus zika dočasne vyhli otehotneniu. Neskôr sa pridali aj Ďalšie stredoamerické a juhoamerické krajiny.

U nás riziko nehrozí

"Momentálne sa dáva do pozornosti či cestovať do takýtchto krajín pre ženy, ktoré sú tehotné. Ostatní ľudia, ak musia cestovať do týchto krajín, tak sa musia chrániť," uviedla Darina Sedláková zo Svetovej zdravotníckej organizácie.

U nás je zatiaľ chladno a komáre ešte nelietajú. Podľa Dariny Sedlákovej u nás riziko nie je.

Ministerstvo zahraničných vecí taktiež neeviduje nakazeného Slováka. "V súvislosti s vírusom zika sme zatiaľ nezaznamenali žiadny prípad postihnutého slovenského občana v zahraničí. V tejto fáze nejde o epidémie, ale o zvýšený výskyt počtu prípadov," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Pozrite si analýzu Novín o 17-ej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy