Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ukrajina hlási prasaciu chrípku, podľahlo jej už 25 pacientov
Zdielať na

Ukrajina hlási prasaciu chrípku, podľahlo jej už 25 pacientov

KYJEV / Dvadsaťpäť ľudí podľahlo na Ukrajine prasacej chrípke od začiatku chrípkovej sezóny. Riaditeľka štátneho chrípkového centra Tetjana Dychanovská ale neupresnila, kedy sezóna v krajine začala.

V ukrajinských médiách sa podľa webu KyjvPost už v minulosti objavili správy o päťdesiatke obetí nakazených vírom prasacej chrípky H1N1, ale v stredu minister zdravotníctva na rokovaní vlády upokojoval verejnosť, aby nepodliehali panike, pretože prepuknutie epidémie podľa neho nehrozí. Obvykle chrípková sezóna vrcholí na začiatku roka.

Väčšina obetí podľahla podľa ministra preto, že príliš neskoro zašli k lekárovi.

Desať obetí v Arménsku

Arménske ministerstvo zdravotníctva v stredu vyhlásilo, že nákaze prasacej chrípky podľahlo za december a január desať ľudí.

Sedem pacientov zomrelo tento rok a traja pred koncom minulého, upresnila hovorkyňa arménskeho ministerstva. Situácia sa podľa nej zlepšuje a vypuknutie epidémie nehrozí.

Vírus H1N1

Vírus H1N1, ktorý vznikol zmiešaním vírom prasacej, ľudskej a vtáčej chrípky, sa objavil pred siedmimi rokmi. Šíri sa vzduchom a napáda dýchacie ústrojenstvo človeka. Nakazení následne trpia chrípkou, kašľom, bolesťami hlavy a krku, majú vysoké horúčky. Častou komplikáciou môže byť aj zápal pľúc.

V júni 2009 vyhlásili pandémiu prasacej chrípky. Celosvetovo jej podľahlo približne 18 500 ľudí. Pandémia skončila v auguste 2010.

Prasacia chrípka zabíjala aj na Slovensku, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy